ARABESK DENEN MÜZİĞE KISA BİR BAKIŞ...

Arap müziğinden yapıldığını tespit ettiğimiz çalıntılar, Arap müziği-Türk müziği ilişkisi ile ilgili teknik konular, besteciler, orkestrasyon yapısı ve bu ilişkilerin tarihsel gelişimine bir bakış...
Forum kuralları
Bu kategori, Linkleri sadece Üyeler görebilir. madde-2 kapsamı dışındadır.

ARABESK DENEN MÜZİĞE KISA BİR BAKIŞ...

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 13 Tem 2010, 09:50

Arabesk, oryantal bir müzik türüdür. Daima duygusal olan şarkı sözleri, başarısız aşkları, her türlü günlük sıkıntıları konu olarak ele alıp umutsuzluğu ve başarısızlığı işlemiştir. Türkiye'de özellikle 1980'li yıllarda yayıldı. O zamana kadar daha yaygın olmuş olan neşeli halk ve pop müzik şarkıları zamanla azalıp artık arka planda kaldı.

Türkiye'de duygusal Arab'ımsı şarkı şekli ilk kez 1940'lı yıllarda Haydar Tatlıyay ve diğer birkaç şarkıcı tarafından ortaya çıkarıldı. 1948 yılında Arapça şarkılar yasaklanmış ama, bu müziği çalan Radio Cairo (Kahire Radyosu) Türkiye'de de çekilebildiği ve sevilerek dinlenmeye devam edildiği için bu yasak başarılı olmadı. 1960'lı yıllarda bazı şarkıcılar Araplardan alınan raks müziğini Türkçe şarkılar için kullandılar ve böylece Türkçe Arabesk müziği ortaya çıktı. Günümüzde de bu yoz müziğin öncüleri mevcuttur. Ayrıca bu öncüler de maalesef büyük taraftar kitlelerine sahiptir.

Fantezi müzik arabesk müzikten daha önce çıkmış sanat müziği ağırlıklı, farklı bir müzik türüdür. Arabesk söyleyenlerin bu tarz müzikten albümlerine eklemesi karışıklık yaratmıştır. Aslında Arabesk yahut Fantezi denen kavramlar sonrakilerin ürünüdür. Hepsi aslında ortak manada serbest formlardır. Sadece daha soft olmasından dolayı Fantezi ismini alan bu müziğin öncüleri de piyanist-şantör ağırlıklı bir gruptur. Günümüzde bu türün öncüleri azalmıştır.

Arabesk müzik ile Türk Halk Müziği'nin doğrudan veya dolaylı bir bağlantısı yoktur. Türk Halk Müziği'nden türeyen bir dal değildir. Ancak Arabesk söyleyenlerin bu tür müzikten albümlerine ekledikleri olmuştur. Öte yandan, tam tersi arabesk, özellikle Doğu ve Güneydoğu türküleri açısından THM'nin arabeskleşmesine neden olmuştur.

Şu anda geriye dönüp baktığımızda TSM'nin,THM'nin,eski pop şarkıların (Hafif Müzik) yerini alan bu yoz müzik, müzikalitesi iyi olan kitleler tarafından hiç sevilmedi ve sevilmeyecekte. Hergün artan faidesiz,içi boş,akılda kalmayan,sanat değerinden yoksun bu müzik türü, müziğimizi kirletmeye devam ediyor.
Rahmetli Barış Manço,Erkin Koray yaptığı çalışmalar ile müziğe büyük emek verdiler. Ama biri varki onu burda zikretmemek olmaz.

Orhan Gencebay ve külliyatı...

Onun müziğinde musikimizde mevcut olan tüm formlar layıkıyla işlenmiştir. Her ne kadar da bağnaz-yoz zihniyet onun müziğini kendi müzikleriyle eşdeğer görsede gerçekler gün gibi ayan beyan ortadır. Farkı,fiyatı...

Her zaman temcit pilavı gibi söylediğim bir şeyi yeniden söyleyip makalemi noktalayacağım.

Tassupsuzluğun en büyüğü olan yoz müziğe HAYIR, gerçek Türk müziğine (THM,TSM ve onların bileşkesi olan Gencebay Müziğine)EVET.

Daima sağlıklı müzikle kalın arkadaşlarım. Müziğimizi koruyup kollayalım.
Müzisyen dostunuz,
Berkay MERİÇÖZ.
En son mericoz tarafından 13 Tem 2010, 11:54 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 362
Teşekkür aldi: 353
Uyarılar: (0%)
Level: 30
HP: 233 / 2333
233 / 2333
MP: 1114 / 1114
1114 / 1114
EXP: 1250 / 1280
1250 / 1280

mericoz isimli üyemize teşekkür edenler :
Razor

Re: ARABESK DENEN YOZ MÜZİĞE KISA BİR BAKIŞ...

Yeni mesajgönderen kançiçeği tarih 13 Tem 2010, 11:01

ORHAN GENCEBAYIN MÜZİĞİNİN UMUTSUZLUĞU VE BAŞARISIZLIĞI SİMGELEYEN BİR MÜZİK OLARAK GÖSTERİLMESİ SON DERECE ÇİRKİN.ARABESK TANIMLAMASI GENCEBAY MÜZİĞİNİN DERİNLİKLERİNDE KAYBOLUR GİDER GENCEBAY MÜZİĞİ İÇİN ÇOK YETERSİZ BİR TANIMLAMA.
SEVİLİRKEN SEVERKEN,AĞLIYORKEN GÜLERKEN SON NEFESİ BİLE İNANIP VERİYORKEN
YALNIZ DEĞİLSİN.
Kullanıcı avatarı
kançiçeği
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 96
Teşekkür aldi: 88
Level: 21
HP: 49 / 996
49 / 996
MP: 475 / 475
475 / 475
EXP: 538 / 574
538 / 574

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 13 Tem 2010, 12:18

Sevgili Mericöz;burada konuyu daha geniş çaplı anlatmak isterdim.Biraz zaman problemim olduğu için kısaca değinmek istiyorum.

Bu sitede yıllarca Gencebay'ın yaptığı müziğin isminin Arabesk olmadığını savunduk.Ki bunda da çok haklı olduğumuzu biliyorum,biliyoruz..Ancak bir müzik tarzına yoz demek, benim beynimin bir türlü algılamadığı bir konudur.Müziğin tarzında yozluk yoktur,müziğin yoz olup olmaması onu yapan kişiyle ilintili bir olaydır.Ki bunu Gencebay'da çoğu kez dile getirmiştir.Gencebay'ın da azınlıkta olsada, arabesk çizgisinde eserleri mevcuttur.Bunu İdam Mahkumu arkadaşımız bir makalesinde detaylandırmıştı.Şimdi Gencebay'ın Arabesk çizgisinde yaptığı eserleri yoz mu oluyor?Müzik lokaldir,müzik bölgeseldir,müzik evrenseldir ama kalitesi ,onu yapan kişinin kalitesi ile doğru orantılıdır;ismi ile değil..
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 13 Tem 2010, 13:49

O sizin söylediğiniz arabesk tarz ile benim anlatmak istediğim arasında çok büyük bir dağ var.Yaklaşık 30 yıldır müziğimizi kirleten ve her nedense de adına ARABESK denen ve bu da yetmiyormuş gibi GENCEBAY müziğini de oraya koymak isteyen sanatçı ve kişi-kuruluşlardır benim kastetmek istediğim. Siz benim yazımı karalarken şu 30 yıldır yaşananlara dönüp lütfen bir daha bakın. Hala katılma noktasında sıkıntı çekiyorsanız bana o zaman çok da fazla konuşmaya gerek yok. Ben bu konuyu yazarken genel konuştum. 1-2 kişiyi hedef almadım. Yıllardır yapılanlar bir müzik stilini oturtmak olmuştur. Batının da bizim müziğimizi bozmak adına yaptığı sabotajlardan biridir bu aslında. Benim üzüldüğüm, para,şan,şöhret,kısa yoldan yükselme adına müziğimizi kirleten kişiler bu simsarlar ile işbirliğine girmeleri olmuştur. Keşke Ömer Bey de burda olsa. Kesin bana hak verecektir.

Bu konu hakkında yazdıklarım sadece bundan ibaret olacaktır. Zaten hala birşeyler anlaşılamamış ise ben ve benim gibi müziğin içinde olanların yapacağı birşey yok. Zaten müziğimiz yeterince dipte. Bırakalım da iyice batsın da bizi o vakit anlasınlar tarzı bir bekleyişe geçmekten başka birşey olmayacak. Zaten bu konuyu eğer burda hala anlaşılmayacak bir noktaya getiren biri olsun ben ne cevap yazacağım ne de herhangi bir konuda bundan sonra başlık atacağım. Bu başlık için son yazımdır bu.

Müzikalite adına yaşamak dileğiyle
Sevgiyle kalın
Berkay MERİÇÖZ.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

233 / 2333
1114 / 1114
1250 / 1280

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 13 Tem 2010, 19:50

"Düşmanın  attığı taş değil dostun attığı gül yaralar beni."

Bende size bir gül attım ,herhalde o gül yaralamış sizi.Bir dönem Isparta'da yaşamıştım.Oradan aldığım gül kremini göndereyim size ,belki yaranıza biraz merhem olur.Bu tartışmayı da fazla uzatmayalım.Ki uzatmamıştık ta..Bizim birbirimizi çok iyi anlayabileceğimize de inanıyorum.Çünkü bilginin ve düşüncenin sonu doğrudur.Bizim doğrumuzsa birdir..
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

28 / 711
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

Yeni mesajgönderen OrhanabiNet[BOT] tarih 13 Tem 2010, 21:06

Kusura bakmayın ama, "Sen yazarsan ben yazmam" tarzı restleşmeler biraz çocukça olmuyor mu? İnsanlar bir konu üzerinde farklı görüşlerde olabilirler, doğaldır. İnsanlar her zaman fikir birliğine varmak, birbirlerine katılmak zorunda da değildirler; fakat bu durum iki yetişkinin tartışmasına bir engel değildir ki. Tartışmak "tartmak"tan gelir, tartmak için ise terazinin iki kefesinde de ağırlık(=düşünce, tez) olması gerekir. Kefelerden birini boşaltırsak tartma işlemini nasıl gerçekleştireceğiz?... Kendi görüşümüze uymayan salt bir fikir beyanını bir karalama veya saldırı olarak algılamak da ayrı bir gariplik.

Bu tartışmayı uzatmayalım diyerek nokta konulmuş, bilâkis orhanabi.net yönetimi bu tür tartışmaların uzamasından yanadır. Bu konular tartışılmayacak da hangi konular tartışılacak bu sitede? Tam ameliyat edilecek konular bunlar, ne kadar uzarsa o kadar iyi. Tabii ki sağlıklı bir "tartışma kültürü" içerisinde.
-- OrhanAbi.Net Admin Bot --
OrhanAbi.Net Admin Bot, ortak Yönetici hesabı olup hiçbir gerçek şahsı temsil etmemektedir.
AdminBot ÖM kabul etmemektedir.
ÖM gönderebileceğiniz yöneticiler: Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir.

:arrow: Forum Kurallarını Linkleri sadece Üyeler görebilir., Yardım Konularını Linkleri sadece Üyeler görebilir. okuyunuz.
Kullanıcı avatarı
OrhanabiNet[BOT]
Admin-Bot
Admin-Bot
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 10
Teşekkür aldi: 88
Level: 7
HP: 1 / 130
1 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 71 / 81
71 / 81

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 13 Tem 2010, 21:22

Mesaj alınmıştır. Zaten bir sorun yok. Ben genel manada söyledim. Yönetici arkadaşlarım içiniz rahat olsun.

Tüm gönül dostlarına ve yöneticilere selam.

Sevgiyle kalın.
Berhudar olun.

Berkay MERİÇÖZ.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

233 / 2333
1114 / 1114
1250 / 1280

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 13 Tem 2010, 21:50

Sevgili dostlar;suya yazı yazılamayacağına göre suların çekilmesi beklenmelidir.Yeter ki bilgi olsun,yeter ki beynimizde ve yüreğimizde devinim olsun;ama gönülleri kırmayarak, mutlaka söylenmesi gerekli olanlar söylenecektir.Sular çekilsin ama dostlar..Söylenecek söz kaldı dostlar..
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

28 / 711
339 / 339