Farklı Tarzda Bir Albüm?..

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Farklı Tarzda Bir Albüm?..

Yeni mesajgönderen Pala24 tarih 09 Nis 2008, 14:42

Arkadaşlar eğer Orhanabi kendi tarzı dışında bir albüm yapacak olsa sizce nasıl bir albüm yapmasını isterdiniz?
Ben kendi düşüncemi söyleyeyim.Tamamiyle Türk halk müğziğinden oluşan bir albüm sazıyla sözüyle çalıp okuyacağı bir türkü  albümü  ve Aşık vevseldende birkaç eserini okumasını isterdim. Öyle zannediyorumki orhanabinin sesi Türk halk müziğine çok iyi giderdi.Bu düşüncemi sizlerle paylaşmak istedim saygılar.
KORKAK DOSTUN OLACAĞINA, CESUR DÜŞMANIN OLSUN.
Kullanıcı avatarı
Pala24
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 0
Uyarılar: (0%)
Level: 6
HP: 0 / 104
0 / 104
MP: 49 / 49
49 / 49
EXP: 53 / 65
53 / 65

Re: Bu konu daha önce açıldımı? bilmiyorum ama..

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 09 Nis 2008, 15:20

Orhan Gencebay büyük bir müzik adami oldugu gibi çok güzel bir yoruma da sahip bir sanatçi. Bunlar birlesince ortaya sesini bilinçli kullanabilen, sesinin farkinda olan bir sanatçi kimligi ortaya çikiyor. Bu baglamda Gencebay kendi ürettigi özgün eserleri disinda TSM ve THM formundaki eserlerini o agizlara uygun biçimde yorumlamistir bildigimiz gibi.. Örnegin Kader Çikmazi, Vaktinde Gel Sevgilim, Gurbet, Ilah Gözlerin, Beklemek Ibadet Kalmak Zulümdür gibi eserledeki yorumlar.. Yani Orhan Gencebay sesinin THM´ye veyahut TSM´ye nasil gidecegine dair düsünmeye gerek yok, gencebay bizzat bunun nasil yapilmasi gerektigini bizlere örnekleriyle sunmustur zaman içerisinde.. Ve son derece basarili olmustur.  

Ben hep bir Türk Halk müzigi albümü hayallemisimdir, bunun Gencebay´in da arzu ettigini hepimiz az çok biliriz..; Gencebay´in THM´ye olan özel bir ilgisi ve sevgisi vardir, bkz. söhret olmadigi yillardaki türkü plaklari.. Sonrasinda 80´ler basinda bir anket yaptirmistir "bir THM albümü mü yapayim, yoksa klasik tarza devam mi" diye.. Orada halk "klasik tarz" demistir..

Baglama orijin olarak THM "silahidir".. Gencebay da bu silahi benimsemis büyük bir baglama dehasidir. Bu baglamasiyla da bir çok THM tarzi eserler sunmustur bir çok albümünde.. Bir sekilde bu tarz eserleri de araya sIkIstIrmaya çalismistir.. Bence onun içinde bir uktedir bir THM albümü yapmamis olmasi.. Sanirim öyle de kalacak.. Çünkü zaman daraliyor.. Ama keske olsaydi diyorum.. Hele ki o igrenç arabesk rüzgarinin esmeye basladigi 80´lerin ortalarina dogru böyle bir albüm herseyiyle müthis bir hamle olurdu.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

Yeni mesajgönderen Pala24 tarih 09 Nis 2008, 16:18

SerdarYılmaz yazdı:Orhan Gencebay büyük bir müzik adami oldugu gibi çok güzel bir yoruma da sahip bir sanatçi. Bunlar birlesince ortaya sesini bilinçli kullanabilen, sesinin farkinda olan bir sanatçi kimligi ortaya çikiyor. Bu baglamda Gencebay kendi ürettigi özgün eserleri disinda TSM ve THM formundaki eserlerini o agizlara uygun biçimde yorumlamistir bildigimiz gibi.. Örnegin Kader Çikmazi, Vaktinde Gel Sevgilim, Gurbet, Ilah Gözlerin, Beklemek Ibadet Kalmak Zulümdür gibi eserledeki yorumlar.. Yani Orhan Gencebay sesinin THM´ye veyahut TSM´ye nasil gidecegine dair düsünmeye gerek yok, gencebay bizzat bunun nasil yapilmasi gerektigini bizlere örnekleriyle sunmustur zaman içerisinde.. Ve son derece basarili olmustur.  

Ben hep bir Türk Halk müzigi albümü hayallemisimdir, bunun Gencebay´in da arzu ettigini hepimiz az çok biliriz..; Gencebay´in THM´ye olan özel bir ilgisi ve sevgisi vardir, bkz. söhret olmadigi yillardaki türkü plaklari.. Sonrasinda 80´ler basinda bir anket yaptirmistir "bir THM albümü mü yapayim, yoksa klasik tarza devam mi" diye.. Orada halk "klasik tarz" demistir..

Baglama orijin olarak THM "silahidir".. Gencebay da bu silahi benimsemis büyük bir baglama dehasidir. Bu baglamasiyla da bir çok THM tarzi eserler sunmustur bir çok albümünde.. Bir sekilde bu tarz eserleri de araya sIkIstIrmaya çalismistir.. Bence onun içinde bir uktedir bir THM albümü yapmamis olmasi.. Sanirim öyle de kalacak.. Çünkü zaman daraliyor.. Ama keske olsaydi diyorum.. Hele ki o igrenç arabesk rüzgarinin esmeye basladigi 80´lerin ortalarina dogru böyle bir albüm herseyiyle müthis bir hamle olurdu.
     Aynen birebir yazdıklarına katılıyorum 80´lerin ortalarina dogru böyle bir albüm herseyiyle müthis bir hamle olurdu demişsin çok doğru.keşke  yine diyorum bugünkü sesiyle yorumuyla bir THM albümü tabi büyük usta Allah rahmet eylesin Aşık veyseldende bir iki eser okusaydı bir kere böyle denk gelmiştim yaseminin penceresinde orhan gencebay konuktu bilmiyorum izleyen varmıydı Orhanabi Aşık veyselin uzun ince bir yoldayım eserini biraz okumuştu ve çokta güzel okumuştu
Kullanıcı avatarı
Pala24
Cüra
Cüra

0 / 104
49 / 49
53 / 65

Yeni mesajgönderen Murat Yaşar tarih 09 Nis 2008, 16:29

Evet..Hatırlıyorum...F.tayfurla birlikte okumuştu...Gencebay için okududa denmez aslında...F.tayfura fısıltı şeklinde eşlik etmişti... :)  :)
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 75
Teşekkür aldi: 47
Level: 23
HP: 49 / 1225
49 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 693 / 698
693 / 698

Yeni mesajgönderen Pala24 tarih 09 Nis 2008, 16:42

Murat Yaşar yazdı:Evet..Hatırlıyorum...F.tayfurla birlikte okumuştu...Gencebay için okududa denmez aslında...F.tayfura fısıltı şeklinde eşlik etmişti... :)  :)
   Yok zannedersem ferdi tayfurla olan program değildi o tamda hatırlamıyorum ama
Kullanıcı avatarı
Pala24
Cüra
Cüra

0 / 104
49 / 49
53 / 65

Yeni mesajgönderen Murat Yaşar tarih 09 Nis 2008, 18:47

Ben hatırlıyorum.. ;)  ;)
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 75
Teşekkür aldi: 47
Level: 23
HP: 49 / 1225
49 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 693 / 698
693 / 698

Yeni mesajgönderen nezihi kadak tarih 09 Nis 2008, 19:21

Pala24 yazdı:
SerdarYılmaz yazdı:Orhan Gencebay büyük bir müzik adami oldugu gibi çok güzel bir yoruma da sahip bir sanatçi. Bunlar birlesince ortaya sesini bilinçli kullanabilen, sesinin farkinda olan bir sanatçi kimligi ortaya çikiyor. Bu baglamda Gencebay kendi ürettigi özgün eserleri disinda TSM ve THM formundaki eserlerini o agizlara uygun biçimde yorumlamistir bildigimiz gibi.. Örnegin Kader Çikmazi, Vaktinde Gel Sevgilim, Gurbet, Ilah Gözlerin, Beklemek Ibadet Kalmak Zulümdür gibi eserledeki yorumlar.. Yani Orhan Gencebay sesinin THM´ye veyahut TSM´ye nasil gidecegine dair düsünmeye gerek yok, gencebay bizzat bunun nasil yapilmasi gerektigini bizlere örnekleriyle sunmustur zaman içerisinde.. Ve son derece basarili olmustur.  

Aynen birebir yazdıklarına katılıyorum 80´lerin ortalarina dogru böyle bir albüm herseyiyle müthis bir hamle olurdu demişsin çok doğru.keşke  yine diyorum bugünkü sesiyle yorumuyla bir THM albümü tabi büyük usta Allah rahmet eylesin Aşık veyseldende bir iki eser okusaydı bir kere böyle denk gelmiştim yaseminin penceresinde orhan gencebay konuktu bilmiyorum izleyen varmıydı Orhanabi Aşık veyselin uzun ince bir yoldayım eserini biraz okumuştu ve çokta güzel okumuştu

sevgili pala bende
izledim.youtube da bir teselli ver düeti yayınlandı. ne hikmetse bu yayınlanmadı. oysali aynı program içinde olmuştu.thm albümü bunu sitede belirtmiştim.bildik türküleri okumalı diye.örneklerde vermiştim.gemilerde talim var hepimizi mest etmişti.onda bu potansiyel var.çarşambayı sel aldı ve köprüden geçti gelin türlülerini kısa kısa bağlama ile okudu müthişti.bir tv programında.böyle bir proje kanımca ses getirir.
Kullanıcı avatarı
nezihi kadak
Onursal Üye
Onursal Üye
Divane
Divane

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 16
Level: 18
HP: 14 / 711
14 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 377 / 417
377 / 417

Yeni mesajgönderen güler tarih 09 Nis 2008, 20:36

T.H.M. albümü benim en büyük hayalim.
birgün mutlaka olmasını çok isterim.
fakat dinleyicinin eline korsan'a ulaşmadan nasıl ulaşacak,
bu çok önemli.....
Yanlış Yerde Zirve Olmaktansa,
Doğru Bir Yerde (Radikal gencebaycılık). Zerre Olmayı Tercih Ederim...

Anladımki susmak cüsse işiymiş,
Sığ suları en hafif rüzgarlar bile coşturabiliyor,
Derin denizleri ise derin sevdalar......
Kullanıcı avatarı
güler
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 36
Teşekkür aldi: 52
Level: 12
HP: 3 / 319
3 / 319
MP: 152 / 152
152 / 152
EXP: 194 / 194
194 / 194

Yeni mesajgönderen asical tarih 09 Nis 2008, 21:17

İlk gençlik yıllarında sıkı bir Orhan Gencebay dinleyicisi olan Babama göre Orhan Gencebay türkü söyleyemezmiş.Gerekçesi de iyi olsa trt'den kovulmazdı diyor.Belki bir saatten fazla konuştuk.Sesini nasıl kullandığını bildiğim tüm eserlerini dinleterek konuştum nafile.Leyla ve Mecnun,Bitecek Dertlerimiz,Gurbet hatta Ağla Sazım ve Yıldız Akşamdan Doğarsın(Mavi Yıldız)nuh dedi peygamber demedi.Sesi halk müziğine gitmez dedi.Ne diyeceğimi bilemedim ve canım çok sıkkın bu konuda. :(  :(
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür aldi: 1
Level: 21
HP: 29 / 996
29 / 996
MP: 475 / 475
475 / 475
EXP: 563 / 574
563 / 574

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 09 Nis 2008, 21:27

asical yazdı:İlk gençlik yıllarında sıkı bir Orhan Gencebay dinleyicisi olan Babama göre Orhan Gencebay türkü söyleyemezmiş.Gerekçesi de iyi olsa trt'den kovulmazdı diyor.Belki bir saatten fazla konuştuk.Sesini nasıl kullandığını bildiğim tüm eserlerini dinleterek konuştum nafile.Leyla ve Mecnun,Bitecek Dertlerimiz,Gurbet hatta Ağla Sazım ve Yıldız Akşamdan Doğarsın(Mavi Yıldız)nuh dedi peygamber demedi.Sesi halk müziğine gitmez dedi.Ne diyeceğimi bilemedim ve canım çok sıkkın bu konuda. :(  :(

Anlasilan babaniz bir yanlis- ama oturmus bir yargi üzerinden konusmus :)

Kanitlar, ispatlar, örnekler ortadadir... Özellikle de Gurbet ve Beklemek Ibadet Kalmak Zulümdür çok güzel örneklerdir.

Sonra THM agzi derken bunun yöresine göre sekli semali var.. Kirsehir yöresinden gelen bir halk müzigi sanatçisi belki o yörenin agzini ideal biçimde yansitir, ama bir ege havasinda ayni basariyi gösteremez.... Bu konuda Gencebay´i nereye koymali bilemem, sonuçta THM´nin her bir türünü yansitmis degil bizlere, ama ben Gencebay´i birazcik taniyorsam, müzik adamligina birazcik inaniyorsam hemen hemen her tarzin üstesinden geleceginden eminim. Su ana kadar yorumlari kusurlu olmadi, digerlerinde kusurlu olacagina ihtimal vermem.. Zaten kusurlu olacagini hissetse elini bile sürmez..

Yalniz sunu ekleyeyim, ben Gencebay´in o ilk türkü plaklarindaki yorumlarini pek sevmem; daha toy, oturmamis yorumlardir oradaki yorumlar.. Yani bana göre iyi örneklerden degillerdir onlar.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937