Yürekten olsun-Yargısız İnfaz-Berhüdar Ol

29 Nisanda Piyasaya Çıkan Orhan GENCEBAY'ın en son albümü.

Yürekten olsun-Yargısız İnfaz-Berhüdar Ol

Yeni mesajgönderen topraktanbircan tarih 06 May 2010, 22:01

Şu  albümü dinlerken kendime sormadan edemiyorum.Son iki albümde aklın nerdeydi sevgili Gencebay?Lütfen bu ifadem yanlış anlaşılmasın tabiki onun müzik bilgisi hakkında konuşmak kimsenin haddine olmaz ama insan yine de hayıflanıyor.Akustik sound mükemmel,alt yapı,teknik vs..

Acaba diyorum,acaba Yürekten olsun ve Yargısız İnfaz da yine bu teknik anlayışla ve akustik olarak kayıt edilselerdi bu albümdeki başarıyı yakalayabilecekler miydi?Yoksa bu albüm duygu olarak da mı daha üstün?Bu kouda yorumlarınızı bekliyorum.
Bence sanki beste ve duygu olarak da daha üstün.Çünkü sanki Gencebay son senelerde daha önceden de yoğurarak getirdiği bir
anlayışı bu albümde yerine oturtmuş gibi.Yargısız infaz eserinin emeklemeleri,emaneti al da götür de son sürat koşuya dönüşmüş:) Keza seven affeder-sevmeyi bilmiyorlar ikilisi için de aynı şeyi düşünüyor musunuz?
Yalnızlık ve sensizlik yerle bir etti:TSM'nin Gencebay müziğinde bu kadar derin işlenişine en son giden gelmez yerine eserinde şahit olmuştuk.Ve duymadın ki Gencebay'ın romantik nihavent eserlerinin hepsinin birden şahlanışı gibi.Dirilişten bahsetmeme gerek var mı?

Bunları hep bu albümdeki beste duygularını şöyle bir göz önüne sermek amacıyla dedim.Ve tekrar aynı soruma dönüyorum;
Acaba diyorum,acaba Yürekten olsun ve Yargısız İnfaz da yine bu teknik anlayışla ve akustik olarak kayıt edilselerdi bu albümdeki başarıyı yakalayabilecekler miydi?Yoksa bu albüm duygu olarak da mı daha üstün?Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 87
Uyarılar: (0%)
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1421 / 1495
1421 / 1495

Re: Yürekten olsun-Yargısız İnfaz-Berhüdar Ol

Yeni mesajgönderen mesutözşahin tarih 06 May 2010, 22:33

bence bizlerin beklentilerine bir nebze cevap oldu yani birer buse birer demet...tsm -thm senfonik konçerto klasik gencebay tarzı vs..hepsinden alın size birer tane der gibi:))idare edin işte benden senfonik şiir bağlama konçertosu halk müziği sanat müziği akustik elektro bekliyorsunuz alın dinleyin dedi:))
ama bu müzik kovanındaki baldan bir parmak çalmak kulaklarımıza yetmez istemeye diretmeye devam edicez...ne kadar ömür yıllar geçsede allahtan umut kesilmez dicez:))
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 79
Teşekkür aldi: 125
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 448 / 466
448 / 466

mesutözşahin isimli üyemize teşekkür edenler :
ufkumufuk

Yeni mesajgönderen topraktanbircan tarih 06 May 2010, 22:38

mesutözşahin yazdı:bence bizlerin beklentilerine bir nebze cevap oldu yani birer buse birer demet...tsm -thm senfonik konçerto klasik gencebay tarzı vs..hepsinden alın size birer tane der gibi:))idare edin işte benden senfonik şiir bağlama konçertosu halk müziği sanat müziği akustik elektro bekliyorsunuz alın dinleyin dedi:))
ama bu müzik kovanındaki baldan bir parmak çalmak kulaklarımıza yetmez istemeye diretmeye devam edicez...ne kadar ömür yıllar geçsede allahtan umut kesilmez dicez:))

Artık hle Diriliş eserini duyduktan sonra diretmelerimiz bir kat daha artar Mesut abi:)
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 87
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1421 / 1495
1421 / 1495

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 06 May 2010, 23:07

Bence akustik kayit bu konuda o kadar da can alici bir nokta degil; örnegin Sen De Haklisin Gencebay tarihinin en mükemmel albümlerindendir, ama ritm/bateri olayi akustik olmamakla beraber duygu had safhada ve kendisini hissettiriyordu.  Eserlerde orjinalite ve duygu olacak. Bu Yürekten Olsun'da kismen, Yargisiz Infaz'da ise sanki neredeyse eksik bir olaydi. Berhudar Ol'da Baba özünü gösterdi yine bizlere. Akustik alt yapi da bu muhtesem resmin gösterisli cercevesi oldu.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

SerdarYılmaz isimli üyemize teşekkür edenler :
ufkumufuk

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 07 May 2010, 06:50

Duygu gerçekten çok önemli;sonra bilgi,emek,istek,yetenek ve akustik sesler..Akustik olmadan da güzel ve kendine has şeyler üretilebilir.Bir çok new age çalışmalar bilgisayar sesleri ile yapılmıştır.Bazen bilgisayar sesleri ile akustik sesler birleştirilmiştir(Kitaro,Enya,Enigma vb.).Benim de çok severek dinlediğim bir tarzdır.Ancak akustik olgusu başka ki müzik enstrumanları yıllarca süren bir değişim sonucunda ,yani tecrübeyle gerçek kimliğini buluyor.Doğanın gerçek sesi oluyor.Doğallıksa psikolojik olarak sizi rahatlatıyor.Duyduğunuz sesin benzetmeyle oluşturulan ses değil de gerçek ses olduğunu biliyorsunuz.

Düşünsenize;fabrikasyon halı ile dokuma halı aynı mı?Balıkçılarda olta ile yakalanan balık bile diğer yöntemlerle yakalanan balığa göre daha değerlidir...Ancak yeri geldiği zaman fabrikasyon halıda,olta ile yakalanmayan balıkta işlevini gerektiği gibi görüyor.Tıpkı bilgisayardan,klavyeden üretilen müzik gibi..

Yürekten Olsun ve Yargısız İnfaz albümlerine gelince;her albüm çıktığı dönem ve üretildiği koşullarla değerlendirilmelidir diyorum.Bu albümlerde de çok duygulu,yüreğinizi kuşatmış ayrıca girift eserler var.Bu albümlerde yaşamımızın bir kesitine fon olmuş.Ancak her albümden üst düzeyde olmasını bekleyemezsiniz.Ki kırk yılı aşkın süredir profosyenel müzik yapan Gencebay'ın eserlerini,yeri geldiği zaman başarılı-daha başarılı-az başarılı diye sınıflara ayırabiliyoruz.

Örneğin Yargısız İnfaz albümünde;"Yeneceğim Kendimi" ve "Söylenecek Söz Kalmadı" eserlerini çok beğeniyorum ve önemsiyorum.Ancak bu eserler akustik olarak düzenlenebilseydi,yansıtılması düşünülen müzik tarzları çok iyi bir biçimde ortaya çıkabilecekti.Yürekten Olsun albümünde ki İdam Mahkumu isimli eserde akustik trompetlerin yanında kullanılan klavye obua ve eserin ritmik yapısı akustik olsaydı ya da Seven Affeder eseri  akustik altyapı ile düzenlenseydi, daha etkileyici olabilirdi.Tabi ki bunlar benim duyumlarım.Eserler bu halleri ile de güzeller.

Yalnız şu bir gerçek ki Berhudar Ol albümü duygu olarak bu iki albümün önlerinde olan bir albüm.Ve bu duygu ,doğal seslerle birleştiği zaman ortaya iki kat bir etki çıkıyor...
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

m.özer isimli üyemize teşekkür edenler :
ufkumufuk

Yeni mesajgönderen fatih5585 tarih 07 May 2010, 11:07

Ben şunu anlamış değilim...Gencebay 94 den sonra düşmeye başladı..Öyle oldu böyle oldu...Arkadaşlar zevkler değişiyor..herkes bizim kadar hayranlık duygusu taşımıyor..Bakın biz 2010 dayız hala Gencebaycıyız...Kimi insanlar için  bu kadar önemli dğeil bu durum..Gencebayın düşüş yaşadığı yok...90 larda Pop akımı çok güçlü bi şekilde geldi..Keza 2000 li yıllarda rap akımı kendini gösterdi..Bu aynı başka firmaların piyasaya girmesi gibi bişey..Dİnleyici kazanmak için farklı şeyler denendi...Gencebay 100 yılın müzik adamıdır...bu ülkeye damgasını Gencebay kadar vurabilmiş başka bir sanatçı varmı ki? Gencebay kadar yetenekli başka bir sanatçı mı varki..Bir şarkıda 6 Gencebay var...Hangi sanatçı bir şarkıda 6 farklı yeteneğe bölünmüş? Yazar,Bestekar,Aranjör,Virtüöz,Yönetmen ve en son solist..6 Gencebay...Bizim Gencebaya hayran bırakan bunları yaparkende aynı zamanda olağanüstü eserler vermesi değilmi?..Bence Yürekten olsundaki eserler özellikle altını çizerek söylüyorum Güloylom adlı eser belki Gencebayın son 10 yılda yaptığı en iyi bestelerden biri...Yine o albümde bozamazsın beni dünya tam bir gencebay klasiği,Seven affeder bu albümdeki sevmeyi bilmiyorlar tadında bir eser...İdam mahkumu isimli eseri zaten bir baş yapıt...Hep böyle kalalım tarz olarak Gencebay-Rock diyebilceğim eserlerden biri..Dinlerken ben o tadı alıyorum teknik olarak olmayabilir...Yürekten olsun albümünde bi parça varki İpek Böceği..Gencebay belkide 20 yıldır Tasavvuf Müziği bestelemiyordu...Bu eser çokda enfes bir eserdi benim gözümde..Cemal Safi yine döktürmüş o eserde...Nitekim Yürekten Olsun albümüde benim için Fevkaladenin Fevkindeydi...Yargısız İnfaz albümüde çok özeldi benim için Söylenmedik söz kalmadı,Güneşimsin,Yeneceğim kendimi,Mübarek,Sensin benim çilegahım,Aşkın Hesabı olmaz ..Bunlar çok  özel eserler..Ve hatta benim için Söylenmedik Söz Kalmadı eseri benim gibi bir dinleyici açısından son derece dolgun bi eserdi...Kimisi akustik sever kimisi biraz daha elektronik...Zevkler farklı...Son üç albümden birşeyler seçeceksek Yürekten olsundan GÜLOYLOM...Yargısız İnfazdan SÖYLENMEDİK SÖZ KALMADI...Berhudar Oldan Sensizlik Yerle Bir Etti Benim favorilerim...

Mutsuzluğa isyan ettim, kaderimi çiziyorum....
Kullanıcı avatarı
fatih5585
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 8
Teşekkür aldi: 25
Level: 13
HP: 7 / 370
7 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176
EXP: 211 / 224
211 / 224

fatih5585 isimli üyemize teşekkür edenler :
ufkumufuk

Yeni mesajgönderen ufkumufuk tarih 07 May 2010, 12:39

Yorumlar derinlemesine ve çok kaliteli dostlara teşekkür ederim. Ben tüm bu görüşlere katıldığımı belirtmek istiyorum. Gencebay'da düşüş yok toplumumuzda dünyaya bağlıolarak değişimler var. Günümüzde hala 60ların 70lerin romantizmini arayan ya da oyılların sırrına erebilen insan çok azdır. Bu yüzden Gencebay'ın anlaşılabilmesi o yıllara nazaran daha zor olacaktır. Bundan evvelki iki albümde bana göre ziyan olan duyguyu yeterince veremeyen çok değerli ve önemli çalışmalar vardı. Seven Affeder bestesi Berhudar Ol'da olsa ortaya çıkacak eseri bir düşünün.

Bu şekilde 80lerde de stüdyo ve kayıt teknolojilerine bağlı olarak değerini tam bulamayan ''ancak Gencebay'ı bütünüyle inceleyen dostların anlayabildiği'' nice parçalar var ki hepsi hit olacak niteliktelerdi.

Kısaca özetlemek gerekirse Gencebay insanlığa ait saf duygularla, her geçen gün artan tecrübe ve bilgisiyle bizlere kaliteli eserler sunuyor bunun ülkemiz için büyük bir şans olduğunda herkesle hemfikirim.

Berhudar Ol albümünü tekrar değerlendirecek olursam: Öyle bir his oluşturdu ki bu albüm bende, önceki dönemlere ait Gencebay bestelerini bile dinlesem sevgilime ihanet edecekmişim gibi geliyor :)
Kullanıcı avatarı
ufkumufuk
Divane
Divane

Teşekkür etti: 146
Teşekkür aldi: 269
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Yeni mesajgönderen muzaffersurmaz tarih 07 May 2010, 16:54

Her albümün ayrı tadı var fakat ilginç olan makamsal dizlişler bile büyük ölçüde aynıdır her albümde fakat erişilemez tarif edilemez hazzına kelimeler yetmez bir tat vardır işte budur gencebayın farkı sonsuz selamlar arkadaşlar berhudar olun...
Kullanıcı avatarı
muzaffersurmaz
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 0
Level: 4
HP: 0 / 61
0 / 61
MP: 29 / 29
29 / 29
EXP: 28 / 38
28 / 38

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 08 May 2010, 20:42

Yürekten Olsun boşbir albüm değildi gerçekten... İdam mahkumu, aşk mezarı, cana doğru ( bilhassa cana doğru ) çünkü cana doğru alıştığımız değerlerin dışında bir çalışmaydı. Nadir bir türdü. Zelzele gibi bir tür ama daha farklı bir yapı. Sözler daha mistikti...

Dolu dizgin koşar yollar... Duygu dolu bi besteydi.. Hit olabilecek bir şarkıydı aslında ama maziye gömüldü gitti o da, biz ne kadar ansakta.

İdam mahkumu hakezâ. İlk dinlediğimde beynimden vurulmuşa döndüm.... O akustik batı üflemeleri, altyapı ankara ritmi, klasik batı tarzı yaylılar, aşk dolu sözler... "İşte bu dedim".

Yürekten Olsun akustik bir albüm olsaydı ve "Diriliş" o albümde olsaydı. Yürekten Olsun 2000'lerin en baba albümü olacaktı.

Ama "Diriliş" tek başına Yargısız İnfaz'ı kurtarmaya yetmezdi bence. Mesele akustik meselesi de değil beyler, akustik olmayan bir dolu albüm var. Yalnız Değilsin, Sende Haklısın, Akma Gözlerimden, Beni biraz anlasaydın aklıma gelenler bunlar. Bu albümlerin altyapısı akustik değildi. Bilgisayarda değildi belki ama neticesinde dijitalti. Demekki

Bir albümün "olmuş" denilmesi için

1. Unsur, Besteler.
2. Unsur, Orkestrasyon
3. Unsur, Duygu bütünlüğü
4.Unrsuz, Akustik altyapı ve canlı sazlar...
5. Yorum diye gider.

Bizim için yorum hep en sonda olmuştur zaten, Gencebay'ın yorumunu hiç eleştirmedim. İyi okumuş/Kötü okumuş demedim. Nasıl okuduysa baştacı yaptım. Ondan daha duygulu okuyamaz kimse çünki.

Yargısız İnfaz'ın en eleştirisel tarafı

1, Besteler ve Orkestrasyondu.

Bu albümde tüm maddeler yerine oturmuş görünüyor. Besteler, orkestrasyon, duygu bütünlüğü ve akustik altyapı...

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 08 May 2010, 21:57

"Yargısız İnfaz" albümündeki bazı eserler gerçekten iyiydi. Fakat, alt yapı ve dijital düzenlemeler bu albümü gerçekten aşağaya çekti. Gencebay'ın müzisyenliğini kimse sorgulayamaz elbette, ama sanki "Yargısız İnfaz" albümü duygu olarak da eskileri daha fazla aratıyordu. Ama bu albüm eskileri aratmıyor ve "Gencebay döndü" dedirtiyor.

"Yürekten Olsun" albümündeki besteler ve duygu gerçekten iyiydi. Keşke o da akustik olsaydı...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 49
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301