Birçok arkadaş konuya ilişkin görüş ve eleştirilerini dile getirmiş. Bu görüş ve eleştirilerin geneline ben de katılıyorum. Orhan Baba’yı çok sevdiğimiz ve kendisine her şeyin en iyisini layık gördüğümüz için klip seçimlerinin doğru ve içeriklerinin muhteşem olmasını bekliyoruz doğal olarak. Yani eleştirilerimiz sevgimizin büyüklüğünden kaynaklanıyor.
Hepimiz Orhan Baba’nın vatansever ve “milli” olduğunu biliriz. Yine de açıkçası bu tür polemiklerden her zaman uzak kalmaya çalışan ve yuvarlak laflarla politik soruları geçiştiren Orhan Baba’nın bu esere klip çekeceğine pek inanamamıştım. O yüzden çok şaşırdım, bir o kadar da doğru bildiğini yapma cesaretini gösterdiği için sevindim. Böyle bir siyasal ortamda, böyle bir esere klip çekmek, her yiğidin harcı değil. Bu nedenle Orhan Baba’yı ayrıca cesaretinden dolayı kutlarım.
Klipte en güzel unsurlar Kurtuluş Savaşı görüntüleri ve Atamızın bazı sözlerinin hatırlatılması. Kurtuluş Savaşı görüntüleri, zaten bestelenme sebebi de bu olduğu için, çok hoş, insanı gerçekten çok duygulandırıyor.
Klip askerlerin her şey vatan için şeklinde tempo tutması ile başlıyor (Klibin sonunda aynı sahne hem çok gereksiz hem de çok özensiz).
Ardından Orhan Baba’yı ilk mecliste görüyoruz (bu ülkenin kurucu meclisine gönderme yapmak bence oldukça hoş bir düşünce, hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum).
Bence bu görüntü Orhan Baba’nın klipteki tek görüntüsü olmalıydı. Özellikle erkek vokalistlerin seslendirdiği kısımlar başta olmak üzere, klibin ana tema görüntülerinin sürekli kesilerek Orhan Baba’nın gösterilmesi çok zorlama ve hoş olmayan bir görüntü oluşturmuş. Orhan Baba zaten başta göründü ve sesini duyuyoruz, sürekli eseri seslendirenin o olduğunun hatırlatılmasına gerek yok.
Klip elbette ticari bir şey ancak ticari olduğunu belli etmeden istenilen mesaj verilirse amaca ulaşılır. Yoksa ticari bir amaç güdüldüğünü hissettiren unsurların insanların gözüne gözüne sokulması ile değil.
Bir klip gerçekten çok önemli bir şey bir albümün başarısı için. Bazı arkadaşlar Demet Sağıroğlu’nun 1994 yılında çıkardığı “Kınalı Bebek” isimli ilk albümünde “Arnavut Kaldırımları” klibini hatırlayacaklardır. Bu klip çekildiği dönem için çok başarılıydı. Şarkıyı sevmeyenler bile klibi izlerdi hayranlıkla ve albüm bu kliple olağanüstü bir patlama yapmıştı.
Bugüne dair asker görüntüleri vs. hem birçok tartışmayı beraberinde getirecektir hem de ticari bir unsurun insanların gözüne sokulması gibi…hiç hoşuma gitmedi..hatta çok rahatsız oldum. Bu çok daha naif bir biçimde yapılabilirdi…
Eserin arasına asker mesajlarının sokulması affedersiniz ama çok ticari ve eğreti duruyor…Müzik ve hatta sözler kendini tekrar etse de, öyle bir tarihi ve görsel bir şölen sunarsınız ki, kimse tekrarları fark etmez bile…
“vatani görev bitince size kavuşacağım, vatan sağolsun, anne sizi çok özledim, vatan sağolsun” gibi ifadelerin anlam bütünlüğü olmadığı gibi zorlama da olduğu söylenebilir.…illa ki müziğin üstüne bazı sesler eklenmesi isteniyorsa askerimizin “Allah Allah” sesleri ile hücuma kalkışı, “Atamızın size ölmeyi emrediyorum” sözleri daha çok yakışmaz mıydı?
Bir kliple her mesajı aynı anda veremezsiniz. Bence “yurtta barış dünyada barış” sözü de çok zorlama olmuş. Barış mesajı daha farklı verilebilirdi. Yani burada yapılmak istenen “aslında barıştan yanayız ancak vatanımız saldırı altında olduğu için savaşıyoruz” mesajı. Bu mesaj yine atamızın “savaş zaruri olmalıdır. Millet hayatı tehlikeye girmedikçe savaş cinayettir” sözünün uygun yere konulması ile daha güzel verilebilirdi kanaatimce.. yoksa bayık bayık gözlerle bakan çocukların haykırışı çok etkili değil bence..
Atamızın “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” sözü klibe çok yakışmış. Bence Türk Bayrağının göndere çekildiği sahnede fonda bu söz gösterilerek klibin bitirilmesi çok daha hoş olurdu. Ben bu sözün klipte yer almasından çok memnun oldum ama sanırım militarizm suçlaması özellikle bu sözden kaynaklanıyor. Çünkü bir sürü yasadışı ve ahlak dışı iş bu sözün arkasına sığınılarak sözde “vatansevicilik” adı altında yapılıyor.
Neyse ki şehit cenazelerinden görüntüler yok, yoksa Baba’yı linçe kalkışırlardı….Gerçi biz izin vermezdik ama epey uğraştırırlardı…
Yine de bu klibin çok ses getireceğine ve kitlelere Orhan Baba’yı tekrar hatırlatacağına inanıyorum... İyi ki varsın Orhan Baba...