Mesutözşahin arkadaşa bir çok noktada katılıyorum.Hatta bırakalım son on yılı ,bence Gencebay'ın 1980'lerden itibaren "İdealist" çalışmalar içerisine yönelmesi,bu noktada yoğunlaşması gerekliydi.Bana görede Gencebay özellikleri içinde sesi,diğer özelliklerine göre geri planda kalır.Ancak yığınların Gencebay'la buluşması ,sesi sayesinde olmuştur.Yığınlar onun sesini eserlerinin kalitesinden çok daha fazla önemsemişlerdir.Hem de buluşamadıkları,göremedikleri,dokunamadıkları bir sesi..
Onun ses anotomisi ve canlı sunum için psikolojisi ,hep o yığınlarla arasında bir duvar olmuştur.Bu popüler Gencebay'ın popülerliğinden bir şey kaybettirmemiştir.İnsanlar Gencebay'ı ,bir sanatçıyı Anadolu tarihinde görülmedik bir sevgiyle bağırlarına basmışlardır.Hiç bir sanatçı ,Gencebay gibi bir ülkenin sosyokültürel hayatına bu kadar hakim olamamıştır,bu kadar konu olmamıştır.Tüm bunları sağlayan araçta Gencebay'ın "Soyut sesi" olmuştur.
Bugüne geldiğimizde ortada Gencebay'ın sesi ile ilgili vahim bir durum yoktur.Çünkü Gencebay sesini yine soyut bir şekilde sunmaktadır.Eserleri sunarken pesleşse de,sesi bazen çatlasa da,çatallaşsa da; net okuyan,genç olan,oktavlı olan bir çok sese göre çok daha tatlı ,huzurlu,anlamlı bir güzellik sunar yaşamınızın bir köşesine,kulaklarımıza..Yorgun olsa da ,kırık olsa da,onurlu bir kaybedilmişliği sunsa da yaşamımızı kuşatan bu ses ,asla düzenin ahtopot gibi uzanan kollarına yenik düşmez.
Ben bu albümde Gencebay'ın sesinde rahatsız edici bir şey görmüyorum.Aksine onun yaptığı yorumu duyunca o yorumu yüreğimde hissedebildiğim için kendimle gurur duyuyorum.Hatta onun sesinde oluşan yorgunluğun nasıl bir bilgi ,nasıl bir devinim ile oluştuğunu çok iyi biliyorum.Yani Gencebay'ın sesi sadece onun sesi değildir..
Ama idealist çalışmalar,onlara sıra gelince konuşamıyorum,yazamıyorum.Diriliş'i gördük ya, "Daha önceleri nerelerdeydin Gencebay". Sözünü sözümüz yaptık,sesini sesimiz yaptık;biz seni yüreğinin sesiyle de,notalarının sesiylede anlarız Gencebay.Bak burada bunu ispatladık.Hadi notalarınla ağla Gencebay..