Duymadın ki

29 Nisanda Piyasaya Çıkan Orhan GENCEBAY'ın en son albümü.

Duymadın ki

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 14 May 2010, 02:41

Bugün iş yerinde akşama kadar duymadın ki'yi sayıkladım durdum. Oysaki albümü ilk alıp dinlediğimde "duymadın ki" eserine dudak büküp bakmıştım. Dudak büküp bakıyorsam ne gelirdi duymadın ki'nin elinden?

Ama bugün "Gönül gözü ile gördüm şu duymadın ki'yi. Hiç dinlemedim çalışırken, sözleri neydi? şurası nasıldı? burası nasıldı dedim durdum, kafamda bağlamayla çalmaya çalıştım..

Nihayetinde Gencebay'ın bana bir oyunuydu bu. Ta derinden etkiledi beni. Az evvel sazı kapıp elime son albümden aklımda yer etmiş ezgileri bir geçeyim dedim. Diriliş dışında diğer dokuz eserin hatrı sayılır bölümlerini ziyadesiyle çalabiliyorum.

Duymadın ki bugün çok etkiledi beni. Albümün çıkalı tam 15 gün oldu, 15 gün sürdü Duymadın ki'yi anlamam. Eserin öyle bir havası var ki, söylerken ürperiyorum. Bu eser 2010'un Bağrımda bir ateş var'ı, Sevecekmiş Gibisin'i, Dilenci'si, Kabahat Seni Sevende'si. Bu eser tamamiyle karaktersiktik, tipik Orhan GENCEBAY bestesi. 66 yaşında karşılıksız aşk yaşayan bir adamın duyguları.

Kıscası bu eser kaybolan o yıllarımda her an  aradığım o günahsız.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Uyarılar: (0%)
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

2 idam_mahkumu isimli üyemize teşekkür edenler :
AŞK_MEZARI, SerdarYılmaz

Re: Duymadın ki

Yeni mesajgönderen berhudarol tarih 14 May 2010, 04:08

benim albümde en cok begendigim eser bu.merak ettigim acaba bu eseri ne zaman besteledi.
nasil bir duyguya sahiptir bu gencebay ,nerelerden aliyor bu ilhami.aslinda bu eser hakkinda
demek istediklerimi kelimelere aktaramiyorum.müthis etkiledi bu eser beni .
Kullanıcı avatarı
berhudarol
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 187
Teşekkür aldi: 17
Level: 13
HP: 3 / 370
3 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176
EXP: 201 / 224
201 / 224

Yeni mesajgönderen ipek_böceği tarih 14 May 2010, 10:38

Henüz esenshoptaki 30 sn.'lik demoda beklediğim gibi bir eser olduğunu hissetmiştim.

Albüme ilk kavuştuğumda arabayı sağa çekip birkaç defa üst üste dinlediğim ve her dinleyişimde gözlerimin dolu dolu olduğu , Diriliş'ten sonra bu albümde beni en mutlu eden eser. İşte 70'lerin duygusu bu dediğim bir eser.

Babanın bence bu albümde en hissederek, en duygulu okuduğu eser de bu. Her kelimenin duygusu, hakkıyla tamamen verilmiş.

İlk birkaç saniyesi "Dil Yarası"nı ve sonraki özellikle yaylılar "Neyi değiştirdik ki"yi andırsa da, ve, "Bağrımda bir ateş", "Bunca Yıl Habersiz" duygusunda olsa da, oldukça özgün bir eser. "Mevsim Mevsim"de "Eritecek" deyişine benzer bir biçimde, müziğin duraklaması ve uzun zamandır duymadığımız ve özlediğimiz o iç çekiş sesinden sonra "Bilemezsin ki" diyerek eserin bitirilişi çok duygulu. Bu eserleri ve birkaç başka eseri andırıyor gibi gelse de başta, oldukça özgün bir eser. Özellikle sözleri, andırdığını hissettiğimiz eserlerden çok çok farklı.

Eserin başında kanun, gitar ve akerdeon birbirleri ile dertleşir gibi paslaşıyor, yaylılar ise yer yer çok yumuşak yer yer ise oldukça coşkun bir hava katıyor. Yaylılardan gizli bir sevdanın hüznünü hissediyorsunuz, ama aynı zamanda "gizlice sevdiği insanın mutlu olmasından mutlu olunduğunu" hissettiren bir coşku da çok güzel hissettiriliyor. Hiç söz kullanılmasa bile bu hissedilir bu eserde.

Klavye yerine obua kullanılsa harika olurmuş ancak klavyeden harika bir ton seçimi yapıldığı için obuanın eksikliği de çok hissedilmiyor.

Keyboard'dan çalınan piyano sesi harika. Eserin gidişatından farklı notalara basılıyor sürekli ve esere çok seslilik katıyor. Ben bu albümde genel olarak bu piyano seslerinden çok büyük keyif alıyorum.

Tüm enstrümanların partisyonları çok büyük titizlikle yazılmış gibi. Her enstrümanın sesi ayrı ayrı, çok berrak bir biçimde duyuluyor.

Özellikle eserin ikinci bölümünde bir duygu patlaması söz konusu oluyor..

"ben seni olduğun gibi çok seviyorum", "bilme istiyorum", "ağlıyorsan ağlıyorum görme istiyorum", "senin yanında sensiz, sense benden habersiz, yaşıyorum kaderi" derken gözyaşlarını tutmak gerçekten çok zor. Yine eserin ilk bölümünde "duysan belki gülerdin, belki dudak bükerdin" deyişinde de, birini sevmiş bir insanın gözlerinin dolmaması mümkün değil.

Benim için bir klasik değerindedir bu eser ve üzerine gidilirse umum için de bir klasik olacağını düşünüyorum.

İyi ki varsın Orhan Baba, Allah seni başımızdan eksik etmesin..
Kullanıcı avatarı
ipek_böceği
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 287
Teşekkür aldi: 65
HP: 3 / 370
3 / 370
176 / 176
EXP: 213 / 224
213 / 224

4 ipek_böceği isimli üyemize teşekkür edenler :
berhudarol, m.özer, Murat Yaşar, SerdarYılmaz

Yeni mesajgönderen fatih5585 tarih 14 May 2010, 11:03

Evet bu eser benide çok etkiledi..İlk başta sensizlik yerle bir etti favorimdi..halada öyle gerçi ama...Duymadınki gerçekten romantizmin en uç noktalara ulaştığı eserlerden biri..Eserin bi çok yerlerinde sevgiliyi kırların çiçeklerin uçuşan kelebeklerin içinde hayal etmek mümkün..Ya ben bu albümü çok beğendim ya :)) Şimdi emaneti alda götür çalıyor..Onuda çok beğeniyorum :)) hergün başka başka.:))Sendemi kayboldun..)) Yalnızlık..:)) Dirilişş..:) Ne diyelim Gencebay san çok yaşa emi...

Mutsuzluğa isyan ettim, kaderimi çiziyorum....
Kullanıcı avatarı
fatih5585
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 8
Teşekkür aldi: 25
HP: 7 / 370
7 / 370
176 / 176
EXP: 211 / 224
211 / 224

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 14 May 2010, 14:13

Benim de çok beğendiğim bir şaheserdir "Duymadın ki". Ümitsiz ve platonik aşıkların duygusunu çok net ve hedefi 12'den vuran sözlerle ifade etmiş. "Gizli gizli" sevenlerin duygusu daha iyi anlatılamazdı sanırım.

Bu eser özgün bir eser. Yani; Gencebay bazen kendini tekrar edebilir ama bu eserde tekrar etme gibi birşey yok...

Ömer, ne tuhaftır ki, ben de albümü ilk dinlediğimde "Duymadın ki" eserini çok beğenip, "Sevmeyi Bilmiyorlar" için senin "Duymadın ki" için düşündüklerine benzer şeyler düşünmüştüm. Şimdi ben de "Sevmeyi Bilmiyorlar" için senin "Duymadın ki" eserine düşündüklerine benzer şeyler düşünüyorum. (Cümle çok karışık oldu, idare edin havalar çok sıcak)

Dün geceden beri "Sevmeyi Bilmiyorlar" beni kuşatmış durumda, şimdi çok severek dinliyorum. Hele o "seviyorum deli gibi beni görmüyorlar" demesi beni çok etkiledi. İyice duygulanmış durumdayım...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 49
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 351 / 372
351 / 372

Yeni mesajgönderen diriliş tarih 14 May 2010, 15:13

fatih5585 yazdı:Evet bu eser benide çok etkiledi..İlk başta sensizlik yerle bir etti favorimdi..halada öyle gerçi ama...Duymadınki gerçekten romantizmin en uç noktalara ulaştığı eserlerden biri..Eserin bi çok yerlerinde sevgiliyi kırların çiçeklerin uçuşan kelebeklerin içinde hayal etmek mümkün..Ya ben bu albümü çok beğendim ya :)) Şimdi emaneti alda götür çalıyor..Onuda çok beğeniyorum :)) hergün başka başka.:))Sendemi kayboldun..)) Yalnızlık..:)) Dirilişş..:) Ne diyelim Gencebay san çok yaşa emi...

DESENE DOSTUM KISACA BU ALBÜMDE HİÇ BİR PARÇA KENDİNİ SIKTIRTMADAN DİNLETTİYOR DİYE.BABA 66 YAŞINDA İŞTE BÖYLE BİR ZİRVE ALBÜM HEDİYE ETTİ BİZ GÖNÜL DOSTLARINA.SAĞOLSUN ,VAROLSUN KRAL...
ASIL ADIM İNSANDIR SANMA HERŞEYİM

EN ZORDAN DAHA ZOR KILDAN İNCEYİM

GENCEBAY DER Kİ HİÇTEN ZERREYİM

YOLUMUZ HAK YOLUDUR BİZE HAK LAZIM

HAKKIN YOLU AŞKIN YOLU BİZE AŞK LAZIM
Kullanıcı avatarı
diriliş
Divane
Divane

Teşekkür etti: 65
Teşekkür aldi: 46
Level: 16
HP: 22 / 556
22 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 312 / 331
312 / 331

Yeni mesajgönderen ufkumufuk tarih 14 May 2010, 15:24

idam_mahkumu yazdı:Bugün iş yerinde akşama kadar duymadın ki'yi sayıkladım durdum. Oysaki albümü ilk alıp dinlediğimde "duymadın ki" eserine dudak büküp bakmıştım. Dudak büküp bakıyorsam ne gelirdi duymadın ki'nin elinden?

Ama bugün "Gönül gözü ile gördüm şu duymadın ki'yi. Hiç dinlemedim çalışırken, sözleri neydi? şurası nasıldı? burası nasıldı dedim durdum, kafamda bağlamayla çalmaya çalıştım..

Nihayetinde Gencebay'ın bana bir oyunuydu bu. Ta derinden etkiledi beni. Az evvel sazı kapıp elime son albümden aklımda yer etmiş ezgileri bir geçeyim dedim. Diriliş dışında diğer dokuz eserin hatrı sayılır bölümlerini ziyadesiyle çalabiliyorum.

Duymadın ki bugün çok etkiledi beni. Albümün çıkalı tam 15 gün oldu, 15 gün sürdü Duymadın ki'yi anlamam. Eserin öyle bir havası var ki, söylerken ürperiyorum. Bu eser 2010'un Bağrımda bir ateş var'ı, Sevecekmiş Gibisin'i, Dilenci'si, Kabahat Seni Sevende'si. Bu eser tamamiyle karaktersiktik, tipik Orhan GENCEBAY bestesi. 66 yaşında karşılıksız aşk yaşayan bir adamın duyguları.

Kıscası bu eser kaybolan o yıllarımda her an  aradığım o günahsız.

Baba bağlama ile çaldığında ben de çok bilindik gibi bir duyguya kapılmıştım. Kendini tekrar mı ediyor diye düşünmüştüm içimden. Aslında tam bitmiş halini de çalmamıştı sözleri de yarım söylemişti. Isınamamıştım. Sevmek yoktur diyorlarla Her gün başka başka yı çalıp söylediğinde. Baba kralsın be dedim, güldü hoşuna gitti. Neoldu da böyle oldu bir şeyler değişmiş dedim. Eskiyerdönüş olmuş dedim. Beğenilince çok şaşırıyor da beğenilmeyince şaşırmıyor. O da alıştı her yaptığının başta beğenilmemesine. Sevmek yoktur diyorlar aslındaona çok basit geliyor. Tereddütlüyüm çok beylik notalar var dedi. Baba dedim siz kendiniz gibi düşünmeyin bizim seveceğimiz gibi düşünün demiştim. Sevmek yoktur diyorları ilk duyduğumda ağlamak gelmişti içimden yanında ağlayamadık öyle sap gibi kaldık :)
Kullanıcı avatarı
ufkumufuk
Divane
Divane

Teşekkür etti: 146
Teşekkür aldi: 269
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 14 May 2010, 15:33

Ufuk abi, bu gibi güzel anilari bizimle paylasmaya devam edersin umarim. Beni aska getirdin, eve varinca insallah ilk yapacagim is Sevmeyi Bilmiyorlar'i dinlemek olacak :)
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

Yeni mesajgönderen topraktanbircan tarih 14 May 2010, 16:55

[quote="ufkumufuk"]

. Baba dedim siz kendiniz gibi düşünmeyin bizim seveceğimiz gibi düşünün demiştim. quote]

Ufuk abi,bence kendisi gibi düşünse daha iyi olur.Bu eser için demiyorum.Basit bir melodik yapısı olsa da duygu dolu.Üstelik düzenlemesi de güzel.Ama bence genel olarak yaptığı şey önce kendi içine sinmeli.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 87
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1421 / 1495
1421 / 1495

Yeni mesajgönderen ufukerkol tarih 14 May 2010, 17:52

BABA SAZLA DUYMADINKİ Yİ ÇALACAK BENDE DİNLEYECEĞİM.HAYAL BİLE EDEMİYORUM.HELE ONDAN SONRA HATTA O ANDA NE OLURDU BİLMİYORUM.ŞAKA GİBİ.
NOT.EVE GELEN DOSTLAR GENCEBAY MÜZESİNİ GÖRÜP HİÇ TANIŞTINMI DİYE SORUYORLAR YOK DAHA HAZIR DEĞİLİM DEYİNCE ŞAŞIRIP BUNLARDAN BİR ŞEKİLDE HABERİ OLMASI LAZIM DİYORLAR.NERDE O GÜNLER DİYİYORUM.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 345
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353