Biri yine bana eleştirisel hatta yokedici bir e-mail göndermişte... Sitemize ve hepimize yönelik aslında.. Neyse, taktir sizin
Biri bana e-mail atmış ta... en çokta beni tasvir ettiği kısım ilginç
Gelen giden bana çatıyor anlamadım gitti... E-mail kutularım doğrudan şahsımı ve gencebay'cılığımı linç girişimine teşebbüs eden içerikler ile dolu.
Aşkı Ben mi Yarattım yahû.?
İşte gençler böyle bazı şeyleri anlamak istemiyorlar ve anlamamakta direniyorlar. Mesele daha öncede itiştiğimiz bir konu gencebay ın arabeskçiliği. Simdi sen bu sitenin sahibimisin yöneticisimisin her ne isen. Yasın daha çok küçük 20 li yaslardasın, daha hayatı bilmiyorsun müziği hiç bilemezsin, ve Orhan abi yi, ve O öyle eski ki senin baban bile ancak bilir yada bilemez. Ayrıca ikide bir berhudar olun vs yazma sağa sola. Bu laf onun lafı sen kimsin . bu düpediz terbiyesizliktir. Simdi bu gücü nerden buldun bu siteyi sana kim yaptırdı bilmiyoruz. Belkide zengin çocuğu falansın ki, öyleyse derhal Orhan abinin adını ağzına almaktan vaz geçmelisin. MADEM YAŞAMAYA GELDİK DÜNYAYA BENİM DE HERŞEYDE BİR HAKKIM VARDIR diyen adamın türküsünü siz konuşamazsınız. Git bak belki sende keçi sakal belki küpe vardır saçlar dağınık jöle li punk çu tipi bisi dir beklide. Zaten bildiğini sanıyorsun siteye baktım bir teselli ver i sanat müziği statüsüne sokmussun. Herseyin içine etmissin. Allah çarpar adamı yahu. Bu sarkı türkiyede abinin en iyi çıkıs yapan ilk arabesk sarkısıdır 1970.
Benim yasım 40 a merdiven dayamış. İyi derecede klavye çok yeni seviyede bağlama çalarım. Doğduğumdan beri Orhan gencebay dinlerim. Dinlerim ama Bre çocuk, sen beni dinlemez arsızlık eder durursun.
Bu ne gaflettir ?
Bak simdi güzel kardesim.. ülke 250 yıllık saray müziğinden bunaldığı devirlerde 1935 lerdeki radyo yasaklamaları sırasında millet frekansı bulabildiği arap radyolarından arap müziği dinlemek zorunda kalmıs , ve 50 lerde avare filmlerinden de etkilenerek. Arap ezgilerine karsı sevgi olusmus. Zaten halkın kulağı da buna yatkınmıs. Abimiz 60 yıllarda derin müzik eğitiminin ardından farklı seyler düsünmek istemiş. Bu yıllarda kendi de genç tabiî ki heyecanlı elbetteki aşık seviyor, acılar çekiyor.. Selma diye biri var. Kabul etmiyor kendisini. Hatta Selma isimli çok eski bir şarkısı da var biliyorsun. Tıpkı ferdinin Leyla sı gibi.. bunlar acı dolu adamlar.. hayatın içinden cefalar çekerek gelirler.. gerisi yalandır faso fiso dur..
Bende sevdim alamadım mesela.. benim gibi yığınlar var bu memlekette. Mutsuz insanların türküsüdür arabesk müzik. Protesttir ve çok yüce dir. Ne acı dolu hayatlar paramparça insanlar var.. iste meselenin özü budur. Aşk şarabı acıdır. Bu yüzden siz anlayamazsınız bu isleri genc kardesim. Sadece terbiyesizlik eder durursunuz sizden buyuklere. Yasamadan nerden bileceksiniz. Ekonomik sıkıntıları olmayan sevdiği ile çıkabilen hatta evlenen kimse Orhan gencebay dinleyemez. Haramdır.. mutluyken Mustafa sandal dinleyen onun bunun çocukları, karı terk edince arabesk eşliğinde içip içip ağlarlar…
Bizim millette özenti vardır. Tarkan müziğinde tepinmek mesela. Aslında çoğu mutsuz. Dum tıs dum tıs arabalarda gezerler köylü bozmaları. Aslında müslüm gürses dinlemeleri gerekirken. Yani aşklarına acılarına karsı bile dürüst değillerdir. 1975 90 arası arabeskten baska müzik dinlenemiyordu bu memlekette kardesim.. sezen funda arar gibi bile değildi.. dinlete dinlete klasik koydular adını sezen in. Biz bunları canlı yasadık. Sen bilmiyorsun çünkü piyasada yoktun. Arabesk piyasaya hakim ken çoğu sanatçı ya müziği bıraktı yada arabesk okudu nilüfer zerrin özer ajda pekkan yeliz vs gibi. Ve yapımcıların esliğinde otoriteler basladılar kampanyaya arabesk yozdur demeye. Sıkıntı buradan geliyor. Simdi senin hocaların da sana aynısını söylüyor. Ama babadan Orhan cı sın. İki arada kalıyorsun. Damarların gencebay diyor türk halkının tamamı gibi. Çıldırıyorsun. Ve kalkıp site bile kurmussun.
Çözüm ün gencebayın arabesk olmadığını söylemekten geçtiğini düsünüyorsun.. bu allahı inkar gibi bir sapkın stratejidir.. olamaz kardesim böyle bisi, Orhan da kıvırıyor yanlıs yapıyor.. bilimum enteljanya nın kıçına göre bir söylem gelistirmeye uğrasıyor. Bunun için 1990 dan beri kasetleri fos çıkıyor.. zaten 1980 den sonra bozdu kendini bozulma oralarda basladı.. yani yarabbimden sonrasında hayır yoktur. O bugulu saund gitti, film de bitti güzel kardeşim.
İste abi genç yıllarında asık ken ve acı içinde iken müzikal bilgisinide kullanarak yeni bir renk yaptı. Yeni müzik icat etti. Eşsiz osmanlı yıkılırken müziğide enkaz dı çünkü. Ve gencebay tıpkı Atatürk gibi müziğin Atatürk ü oldu. Var olandan yeniden var etti, yarattı..
Röportajlarda dikkat et KADERİMİN OYUNU nun hikayesini sorunca. Acıyla bakar insanın yüzüne, ve gizlemeye çalısır, entelektüel durmaya çalısır. Halbuki onun hikayesidir bu sarkı. Benim bizim hepimizin. Ne sevenim var ne soranım var öyle yalnızım ki. Ben 40 yıldır yalnızım mesela.
Şimdi sen küçücük çocuk, çıkıp bana hangi hikayeyi anlatabilirsin ki ?
1970 – 80 arasında acılardan şarap yaptı. Adını da aşk şarabı koydu… sırrını gizli tuttu lezzetin. Ben biz içtikçe bilmedik. Hiçbir zaman müslüm cüler gibi vücudumu çizmedim. Ama BU TÜRKÜMLE BU FERYADIM - SENDEN GELDİM SANA TANRIM. - MADEM BENİ SEN YARATTIN - BİR YOL GÖSTER BANA TANRIM. Deyince paramparça yapmak gelir kendimi içimden. Bunu hissetmeyen Orhan gencebay dinleyemez dinleme melidir. Dinlesede anlamaz senin gibi. Mutlu insanlara haram dır bu. Mutsuzların türküsüdür. Bir avuç mutsuz dinlemelidir baksa kimseyede ihtiyac yoktur.
İste abi burada hata yapıyor entel cevreye mal olmaya çabalıyor müziğini bozdu ve simdi de kendini inkar ediyor. Seninle sanat kavgamız da budur iste sen bunu anlamamakta direniyorsun..
Allah korusun bir gün ölüp gitsede O bir avuç mutsuz insanın yüreğinde sonsuza dek yaşayacaktır. Ama onun değismesini de yadırgamamak gerekir.. Selma çoktan ölmüstür gönülde. Sevim emre çok güzel bir kadındır tanıstıklarında, ekonomi çok iyidir. Boğazda yalı da oturur. Holding olmustur , sezen en yakın arkadasıdır. Atilla Özdemir oğlu ile Timur Selçuk yamuk bakamaz artık abimize.. artık acılar bitmistir. Abimizin müziğide dolayısı ile hakkın rahmetine kavusmustur. Azap kervanında kalan bizlere miras kalmıstır hepsi bu iste. Bizimkisi miras kavgası seninle..
Acıları bitmis zamanının en güzel kadınlarından biri ile birlikte. Yalıda oturup kral edası ile kucağında torunu olan bir adamcağızın, tekrar kalkıp felekle sohbet etmesini beklemek budalalıktır.
Serbest çalımsalar bile olsa adı, gene yoz gören yoz görecektir abimizi ve müziğini.. ve dinleyen bizleri. Ama terk ettiği gönül dostları ve aynı yolda giden sanatçı arkadasları yüreklerinde hep bu yan çizen söylemin yarasını tasıyacaklardır.
Sitene radikal demisin.. tam tersi ılımlı arabesk seninkisi J
Radikal benim felsefemdeki çizgilerle olur. Senin siten radikalse. İlk önce söyle bir yazı çıkmalı MUTLU İNSANLAR GİRMESİN..
Abimiz sigarada alkol de kullanmıs hatta esrar kullandığını bile itiraf etmistir eskiden. Ve sadece sağlık sıkıntıları nedeni ile bırakmıstır. Ama eroin gibi sarkıları bu sayede damıtıp üretebilmistir. Ben bu kötü alıskanlıklara sahip değilim çok sükür. Ama duygulu kisiliği bunları gerekli kılmıs olabilir. Yada acıları..
Uçmamış bir kafa ile , dağların başına çıkıp bir gece vakti haykıramaz insan. ÇAĞIRSAM FELEĞİ GELSE KARSIMA – DUR DERİM BURADA DOKUNMA BİZE.. diye… delikanlı , bitirim psikopat müziktir. Ama dürüst ve harbi, sevgiye aç, yapayalnız, paramparça ömürlerin şarkısıdır gerçek gencebay müziği. Darbukası kemanları ve elektro bağlaması hırçın ve adam gibidir. Ekonomik aşk yada aile durumu iyi olan kimse bunu dinleyemez anlayamaz ve dinlememelidir. Ağır tonajlı türkülerdir bunlar.. hafif adamlara ağır gelir. İşte bunun için bu ayine katılanlara SENDE BİZDENSİN demistir, saygıdeğer Orhan abimiz..
Sana bin sayfada yazsam boş biliyorum. Bizim yasadıklarımızı yasamadan anlaman mümkün değil ki. İmkanın varsa abi ye bu satırlarımı virgülüne dokunmadan okutsan.. okusun, onda o gurur varken müziği bırakır. Yaptığı hatayı anlar.
Ben bu yaz 28 senelik çocukluk aşkımı gördüm, yanında baskası vardı. Göz göze geldik bir an. Bilerek tanıyarak.. ölmek gibi idi. 1000 şişe şarap içse insan bunu hissedebilirmi ? kiralık dünya yı değil TANRIYA FERYAT ı mırıldandım.. AL CANIMI YARABBİM - BİTSİN ARTIK KAHROLUŞ noktasına geldim.. Sen bunu anlayabilirmisin ?
Kardeş alın abi yi de, çekin gidin artık…. Şarkılarımızdan elinizi çekin.. başka bişi istemez..
İÇEN BİR PİŞMAN İÇMEYEN İKİ
HEPİMİZ DOĞUŞTAN DERTLE SARHOŞUZ SANKİ
SARHOŞTAN BETER SEVENİN HALİ
HER KADEHTE BİR MECNUNUM KEREMİM SANKİ

(0%)

News