İspanyol Müziği - Gencebay Müziği ilişkisi

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

İspanyol Müziği - Gencebay Müziği ilişkisi

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 03 Eki 2009, 02:33

Doğrudan olmasada gözardı edilemez bir ilişki var. Uzun süredir İspanyol Müziği - Gencebay müziği bağlantısını araştırıyorum. Tüyler ürpertici sonuçlar elde ettim...

Sonuç, eserlerini ispanyol müziği ile donatmış Gencebay!

Eserlerinin bazılarında bulunan Gitar sololar, İspanyol Müziğinde aynen mevcut. Ki bu zaten bilinen bir gerçekte...

Jose Feliciano bu adamı bir araştırın. Youtube'de performansları var. İspanyol gitaristi. İspanya'nın Gencebay'ı. Enstrümanına hakim bir bestekar.

Bir eserinde, Bunca yıl habersiz riffleri mevcut.

Klasikler - 2 - Gencebay Oryantal adlı eserin finali vardır, bilirsiniz yaylılar ile. Armonik bir bitişi var. O bitiş Jose Feliciano'nun, Malaguane adlı çalışmasının finali ile aynı. Sonra Jose Feliciano'nun Gypsy adlı eseri Semiramis Pekkan "Bana yalan söylediler" şeklinde düzenlenmiş halini okumuş plağa, eserde gitarı Cengiz Coşkuner abimiz çalıyor. Cengiz abimizin çaldığı intro Dertler benim olsun filminde var.

Gypsy eserinin final gitar solosunda ve araname gitar solosundaki bir çok riff birebir olmasada benzer bir şekilde Batsın bu dünya ispanyol gitar versiyonunda var...

Jose Feliciano'nun eserlerini dinlerseniz, Gencebay'ın ispanyol müziğinde hangi ispanyol müzisyeninden etkilendiğini görürsünüz.

Şunu da eklemek gerekir, Ne yokluk, ne batsın bu dünya, ne de gitar solo barındıran tüm eselerin, ispanyol müziğinde birebir karşılığı yok. O gitar sololar, ispanya etkişelimli Türk gitar soloları. Örneğin bir araya gelemeyiz kız kulesi gitar solosunda, İspanya etkileşimli, Seni Buldum Ya eserinin süzülmüş halini dinliyoruz. İspanyol müziği saf ve orijinal bir müzik. Ama konu Gencebay olunca İspanyol gitar solonun içerisinde bir şahsına münhasır nüanslar görüyoruz. Arap ve Türk sanat müziği notları gibi ki bunlarda Gencebay müziğinin yapı taşlarıdır.

Yokluk eseri gitar solosu arasındaki yaylı vuruşları ise ispanyol müziğinin en belirgin özelliklerinden biri, Gypsy eserinde de buna benzer yaylılar mevcut.  Söz konusu eserdeki yaylılar bana "Kolay Değil"i de anımsattı. Kolay Değil'de de ispanyol malzemesi var.

Eserin aranamesinde gitarlara söz hakkı veren yaylı vuruşları Ben doğarken ölmüşüm eserinin introsundaki yaylılara benzer özellikler taşıyor.

Aranje tekniği olarakta ispanyol müziğine çok yaklaşmış Gencebay. Referans verdiğim Gypsy eserini dinlerseniz, Gitar sololara eşlik eden yaylıların, Gencebay müziği aranje tekniklerine ne kadar yakın olduğunu görürsünüz...  

Ayrıca yine Jose'nin bir eserinde "shynthesizer" efekleri var. Bu efekler Ne Geçti ki eline, kır gönlünün zinciri, vefasız aşk , ilk göz ağrım eserlerindeki shynthesizer efeklerini andırıyor.

Jose Türk müziğine ilgi duyan bir müzisyen. Mutlaka arşivinde Gencebay'a dair izler olmalı diye düşünüyorum. Çünkü aynı dönemlerin insanı. 70'ler, 80'ler vs. Jose'nin tüm arşivini dinlemek gerek aslında.... Yada Jose'yi iyi bilen bir Jose'ci Gencebay arşivini dinlerse, iki önemli müzisyen arasındaki müzikal paylaşımları açıklayabilir.  

"Sesame Street" adlı ispanyol müziği eserininde de batsın bu dünya riffleri mevcut. Film versiyonun introsundaki o yaylılar ve bass gitar düeti, bu eserde de birebir olmasada, benzer şekilde mevcut.

Ayrıca, Doğan bir pişman, Almina, İlkgözağrım ve Seni Buldum Ya ise İspanyol müzisyenleri çileden çıkaracak kadar üstün Gencebay müziği örnekleridir.

Uzun lafın kısası ben hangi tür müziği dinlersem dinleyeyim, artık krnokileştimi neyse, İlla Gencebay'a dair izler,emareler bulup çıkartıyorum, çevremdekilere, bak bu şarkısının şurasındaki Genebay'ın felanca şarkısının introsuna/finaline/geçişlerine/altyapısına/renk sazlarına/melodisine/armonisine/davuluna/bağlamasına benziyor, benzer özellikler taşıyorum diyorum. Yahu Ömer! diyorlar ama olsun.

Klasik müzik dinleyin, Gencebay'a ait emareler keşfedeceksiniz, Jazz dinleyin, Gencebay, ispanyol müziği dinleyin yine gencebay, geçen gün ravi shankar dinledim Allah'ım, Gene Gencebay... Hem de yorgun gözlerim adlı eserin 1971'deki ilk versiyondaki bağlama solosuna...

Gencebay'da müthiş bir araştırma/esinlenme ve türk müziği ile harmanlama yetisi var. Benim aklım almıyor artık. Bir insan nasıl olurda Türkiyede doğup büyüyüp, 5 dakikalık bir beste içerisinde klasik batının yaylıları ile, uzakdoğu müziğinin mistik tınılarını barındıran bir eser besteleyebilir?

Yok yok, kesin uzaylılar var bu işin içinde... :)

Yoksa ben hastamıyım artık  :oops: Çizgi film klasiği vardır, Dedektif gadget. ( gecıt) bu çizgi filmin soundtrack'inde, aranameyi dikkatli dinleyin. eserin besteleyicisi, Hatasız Kul Olmaz'ı dinlemiş olmalı.

Parliament gece klubu Soundtrack'ini dinleyin, Davul atakları Gencebay müziği....

Pembe Panter, Hatasız kul Olmaz bass gitar partisyonları...

berhüdar ol'un.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 361
Teşekkür aldi: 1019
Uyarılar: (0%)
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3612 / 3828
3612 / 3828

Re: İspanyol Müziği - Gencebay Müziği ilişkisi

Yeni mesajgönderen e-selcuk tarih 09 Kas 2009, 22:00

ömer kardeş hakikaten güzel bir araştırma yapmışsın. söylediğin gibi youtube den Jose Feliciano nun eserlerini dinledim. dediğin gibi İspanyanın Gencebayı diyebiliriz. ben Gencebayın eserlerinde gitar sololarını çok beğeniyorum. mesela - yokluk - dil yarası (parçanın sonunda arka plandaki ara geçişler) - seni buldum ya - şoför filmindeki bazı sahnelerde kullanılan melodiler (Gencebayın Hülya Koçyiğitle yaşadıklarını hayal ettiği bölümlerdeki melodi özellikle) - batsın bu dünya vs vs.. işte bunlara benzer soloları Jose Feliciano dan dinleyince mutlu oldum. tarifi olmayan bir haz aldım

eyvallah
ORHAN GENCEBAY ve diğerleri ...
Kullanıcı avatarı
e-selcuk
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 13
Teşekkür aldi: 89
Uyarılar: (0%)
Level: 11
HP: 0 / 272
0 / 272