GENCEBAY'IN MÜZİGİNE NE İSİM VERMEK İSTERSİNİZ ?

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Gencebay'ın Müziğine Hangi İsim Verilebilir

Serbest Türk Müziği
3
18%
Serbest Çalışmalar / Serbest Müzik
3
18%
World Music
2
12%
Alaturfra (Alaturka&Alafranga)
0
Oy yok
Progresif Türk Müziği
0
Oy yok
Klasik Türk Müziği
0
Oy yok
Modern Türk Müziği
0
Oy yok
Türk Sentez Müziği
2
12%
Özgür Türk Müziği
0
Oy yok
OrhanRoll / OrhanBlues / GencebayCaz
1
6%
Gencebay Müziği
6
35%
Özgün Müzik
0
Oy yok

Toplam oy : 17

Re: GENCEBAY IN MÜZİGİNE NE İSMİ VERMEK İSTERSİNİZ ?

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 29 Mar 2010, 13:50

"KENDİ DUYUMLARIMIZ İÇERİSİNDE ÇOK SESLİLİĞİ YAKALAYABİLMEK" cümlesini açmaya çalışırsak daha doğrusu Türk Beşleri ile paralellik kurarak değerlendirmeye çalışırsak,şunları da yazabiliriz:

Türk Beşleri(Cemal Reşit Rey,Ulvi Cemal Erkin,Hasan Ferit Alnar,Adnan Saygun,Necil Kazım Akses) Rus Beşleri'ne öykünerek ortaya çıkmış oluşumdur.(Bknz. herkesin bildiği Şehrazat adlı eser Rus Beşlerinden Rimsky Korsakof'a aittir).Gencebay ,Türk Beşleriyle ilgili olarak çeşitli açıklamalarında ucundan kıyısından biraz dokundurmuştu.Ki onların halkın duyumlarıyla özdeşleşmediğini,o duyumları yakalayamadığını anlatmaya çalışmıştı.

Adnan Saygun'nun Yunus Emre Orotoryosu'nu ya da Horon'unu,Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe'sini batılı birisine dinletseydik her halde klasik batı özelliklerinden daha fazla folk ve kendine has yapıları içerisinde bulmaya çalışırdı ki zaten Klasik Batı Müziğinde Mozart ,Beethoven vb.leri gerekli olanı en üst düzeyde yapmıştı ve onlara bizlerin Klasik batıcılık oynamamıza gerek yoktu.Söz ettiğimiz eserleri Türkiye'de ki Klasik batı Müziği severlere dinlettiğimiz zaman ise hep çoğunlıkla eleştirilecekti,eleştirilmiştide çünkü bizde ki bu kesimde hep yabancı hayranlığı vardı.Türk halkının geneline dinlettiğimizde ise halk kendinden bir şeyler bulamamıştı bu eserlerde.Düşünün Hasan Ferit Alnar'ın dünyada ilk kanun konçertosunu besteleyen kişi olduğunu kim biliyor.Ya da bu eser dünya ve ülkemiz üzerinde neden etkili olamamış..

Türk Beşleri'nin yaptığı çalışmalar bu bağlamda hiç bir kesim tarafından tam anlamıyla kabul görmemiştir.Ancak onların çok iyi sanatçı olduklarını da bu değiştirmeyecektir.Ayrıca ben Cemal Reşit Rey'in "Lüküs hayat",Ulvi Cemal Erkin'in"köçekçe",Adnan Saygun'un "Yunus Emre Orotoryosu,Horon",Necil Kazım Akses'in "Çiftetelli" eselerini beğenerek dinlemekteyim ve başarılı da bulmaktayım.Ancak sonuçta asla ve asla bu toprakların "çok sesli" müzikleri değillerdir.

Bizler belkide bizleri araştırmaya çalışan farklı kültürler;bizlerden halk müziğimizin,klasik müziğimizin,Tasavvuf Müziğimizin,Akdeniz müziğimizin vb. yani gerçek anlamda bizim duyumlarımızın yeniden ele alınarak değerlendirilmesini arzu etmektedir.Bunun adreside bellidir.Bu adrese nereden gidileceği de bellidir.Zordur kolaydır ama ulaşılamaz değildir.Hasretsevda arkadaşımız bunu teknik olarak anlatmaya çalıştı.İnanıyorum anlatılacak o kadar daha çok şey var ki..Bu yolu bu noktalara taşıyan Gencebay Yeni açılacak yolun güzergahınıda mutlaka belirleyecektir.Ben en azından bunun böyle olacağına inanıyorum...
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Uyarılar: (0%)
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

m.özer isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 29 Mar 2010, 19:22

Tüm bu sorunların temel nedeninin Cumhuriyet doneminde uygulanan muzik politikası oldugunu ve birilerinin sırf kendi istekleri doğrultusunda bazı şeyleri bile bile kaosa sürüklenmeye yol açabilecek durumları yaratmasıydı sanırım.Atatürk doneminde uygulanan muzik politikaları bugünlere kadar getirmiş sonuclarını..Türk beşleri konusunda ise ayrıca bir başlık açılabilir...Ferit Alnar ise ileri Turk musikisi konservatuvarı, kurusucu BÜYÜK AREL'İN kendi parasal imkanlarıyla viyanada okuttugu iki öğrenciden biridir...batı muziği formlarını incelemiş ve kompozisyon armoni konusunda eğitim almıştır...fakat vefa borcu olarak tek bir kanun koncertosu yazması da düşündürücü bir sonuctur...kaldı ki hal boyle ikende bugune kadar çoksesli deneme adı altında yapılan çalışmaların her birisi kemal ilerici armoni sistemine dayanır ve bu metod öceki yazıda da belirrtiğim gibi baştan hatalıdır...bu sebeple yazılan düzenlemeler türk halkının kulagına asla hitap etmemiş ve duyum zevki adeta zevksizliğe dönüşmüştür...M.Özer adlı arkadaşa çok teşekkür ediyorum..konuyu iyi bir şekilde irdelediği için...

Ferit Alnar ile ilgili şu kaynaktan bilgi alabilirsiniz:

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 1
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

Yeni mesajgönderen celilyaman tarih 18 Nis 2010, 11:01

arkadaslar biraz konu disi ama madem yukarida bahsi geciyor youtube da Muhammed Matar in eski videolari var. Gencebay'in stiliyle cok ortusen bi stili var taksimleri de benziyor. Etkinlenme olmus mu? Olmussa nasil ve ne yonde olmus?
Aydinlatirsaniz sevinirim.
Sen biz oldun, biz de sen olduk bunu böyle say
Sen gönül dostu pirimiz Orhan Gencebay
Kullanıcı avatarı
celilyaman
Cüra
Cüra

Teşekkür aldi: 0
Level: 4
HP: 0 / 61
0 / 61
MP: 29 / 29
29 / 29
EXP: 31 / 38
31 / 38

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 18 Nis 2010, 11:32

celilyaman yazdı:arkadaslar biraz konu disi ama madem yukarida bahsi geciyor youtube da Muhammed Matar in eski videolari var. Gencebay'in stiliyle cok ortusen bi stili var taksimleri de benziyor. Etkinlenme olmus mu? Olmussa nasil ve ne yonde olmus?
Aydinlatirsaniz sevinirim.

Evet celil abi, doğrudur bir arap müzisyen. Yalnız çaldığı enstrüman Bağlama değil, "bozok" adı verilen araplara özgü bir enstrüman. Tını olarak bağlamayı anımsatıyor.

Gencebay'ın bağlama çalma stili İspanyol Gitatist Jose Feliciano ve Rock Gitaristi Elvis Presleyle de örtüşüyor :) Hep bu değerleden etkilenmiş.

Gencebay bağlamada sadece Muhammed Matar'dan değil, Bayram Aracı, Yılmaz İpek'ten de çok etkilenmiştir. Bu kendisi de beyan etmişti zaten.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen emreddinho tarih 25 Nis 2010, 00:01

Yapılan eserleri bir başlık altında toplamak istersek, örneğin ana başlık olarak pop müziğini ele alırsak,bir çok pop tarzı şarkı ve bunları seslendiren farklı farklı şarkıcılar var.Bunları bir başlık altında yani pop müzik başlığı altında toplayabiliriz.Çünki yapılan çalışmalar birbirine benzer ve aynı tarzda sürmektedir.Ancak Orhan Gencebay'ın yaptığı müziğin bir başlık altında oluşamayacağı çok açıktır.Müziğinde bir sınır yoktur.Her enstrumanı müziğinde kullanabilir ve bunları uyumlu olarak yapar.buda Orhan Gencebayın farkıdır,tarzıdır.
    Yıllarca Türk Müziğini geliştirmek için çalışmalar yapmış,farklılıklar yapmış,gelişmeler yapmış  ve bunları yaparkende var olanlara zarar vermemiş,üstüne eklemiştir.Böyle bir insanı Arabeskci diye kestirip atmak RİYAKARLIKTIR.
    İleride Gencebay'ın çalışmalarını devam ettiren belkide dahada ileriye götüren,bu konu hakkında yeni çalışmalar yapan bir sanatçı çıkana kadar Orhan Babamızın yaptığı müziğin adına Gencebay Tarzı demek en uygunudur diye düşünüyorum acizane.Kim bilir belkide Orhan Gencebay herkezce anlanır,saygı duyulur,yeniliklere açık olunmaya başlanır belki o zaman Serbest çalışmalar diye bir sınıf altında toplanabilir tabi başta Orhan Babamızın adı altın harflerle yazılmak üzere :)
Telafisiz suç eyledim giderim..
Kullanıcı avatarı
emreddinho

Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 7 / 10
7 / 10

emreddinho isimli üyemize teşekkür edenler :
idam_mahkumu

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 25 Nis 2010, 00:40

Bence de "Gencebay Müziği" demek uygundur. Orhan Gencebay'ın yaptığı araştırmaları yapmak ve kalıpları yıkan bir şekilde bağlama ve müzik icrası yapmak, orkestrasyon ve teknik anlamda müziğinin başlı başına bir tez konusu olması nedeniyle, bana göre en uygun isim "Gencebay Müziği"dir. Ancak, bence Gencebay, kendisi gibi ilerici ve kalıplaşmış kuralların yıkılmasına ön ayak olan isimlerin yetişmesini sağlamak için "Gencebay Müzik Okulu/Akademisi" projesini fazla gecikmeden hayata geçirmelidir...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 49
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 351 / 372
351 / 372

Yeni mesajgönderen yaray tarih 25 Nis 2010, 20:13

selam arkadaşlar ben orhan gencebayın müziyini aşık veyselin yini jenarasyonu diye düşünüyorum
bu siteyi hazırlayan ve bütün katılımcı arkadaşlara teşekür ediyorum  yüksel yaray
Kullanıcı avatarı
yaray

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 1 / 10
1 / 10

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 26 Nis 2010, 14:41

ne Arapların nede başka milletlerin'' bozok'' diye aletleri olmamıştır...tüm bu enstrumanların çıkış noktası hatta tüm telli enstrümanların atası KOPUZ OLARAK BİLİNMEKTEDİR...buzuki bozuk hepsi burdan gelmedir..hatta BOZUK DÜZEN DENEN AKORT SİSTEMİ DE BUNLA ÖRTÜŞÜR.. VE HEPSİDE TÜRKLERE AİTTİR....kolca kopuz, rumi kopuz, ozan kopuzu ,rebap setar,kavuz kovuz, yavuz , kubuz, kupuz,ud,gışek,rebap,mizmar,pişe çeng,nüzhe,kanun,mugni,bozuk gibi çalgılar hepsi tarihi çok eskiye dayanan TÜRK çalgıları Meragalı Hoca Abdulkadir ilk olarak tarif etmiş ve bu çalgıların Anadolunda ve Orta Asya dan günümüze gelen evrimleşmesini bilimsel olarak anlatmıştır....bu konuda çok ayrıntılı bir konu...tıpkı Cumhuriyet Dönemi Muzik Politikası ve Türk Muziğinin çok seli hale getirilmesi gibi....sadece kısa dip not olarak vermek istedim....Arapların kendilerine has çalgısı sadece bildiğimiz tef tir....telli aletlerin hepsinin kökeni Orta Asya ve Türklere dayanır......
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
Razor

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 26 Nis 2010, 20:21

hasretsevda yazdı:ne Arapların nede başka milletlerin'' bozok'' diye aletleri olmamıştır...tüm bu enstrumanların çıkış noktası hatta tüm telli enstrümanların atası KOPUZ OLARAK BİLİNMEKTEDİR...buzuki bozuk hepsi burdan gelmedir..hatta BOZUK DÜZEN DENEN AKORT SİSTEMİ DE BUNLA ÖRTÜŞÜR.. VE HEPSİDE TÜRKLERE AİTTİR....kolca kopuz, rumi kopuz, ozan kopuzu ,rebap setar,kavuz kovuz, yavuz , kubuz, kupuz,ud,gışek,rebap,mizmar,pişe çeng,nüzhe,kanun,mugni,bozuk gibi çalgılar hepsi tarihi çok eskiye dayanan TÜRK çalgıları Meragalı Hoca Abdulkadir ilk olarak tarif etmiş ve bu çalgıların Anadolunda ve Orta Asya dan günümüze gelen evrimleşmesini bilimsel olarak anlatmıştır....bu konuda çok ayrıntılı bir konu...tıpkı Cumhuriyet Dönemi Muzik Politikası ve Türk Muziğinin çok seli hale getirilmesi gibi....sadece kısa dip not olarak vermek istedim....Arapların kendilerine has çalgısı sadece bildiğimiz tef tir....telli aletlerin hepsinin kökeni Orta Asya ve Türklere dayanır......

Teşekkürler Ömer abi, "bozok"u araplara özgü bir saz olarak biliyordum.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen ufkumufuk tarih 09 May 2010, 02:30

ibrahimhava sana uzun uzun cevap yazacağım düşündüklerinin çoğunun yanlış olduğuyla ilgili ama anlayabileceğini sanmıyorum. Olay basit beğenmiyorsan dinlemezsin. Ben beğenmediğim dönemlerde dinlemeyip albümünü almayarak protesto ettim. Bunun dışında İbrahim benden bunu istiyor bunu yapmalı bunu yapmamalıyım diye davranacağını mı sanıyorsun? Bugüne kadar ona yolu sen mi gösterdin?????
Kullanıcı avatarı
ufkumufuk
Divane
Divane

Teşekkür etti: 146
Teşekkür aldi: 269
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301