"KENDİ DUYUMLARIMIZ İÇERİSİNDE ÇOK SESLİLİĞİ YAKALAYABİLMEK" cümlesini açmaya çalışırsak daha doğrusu Türk Beşleri ile paralellik kurarak değerlendirmeye çalışırsak,şunları da yazabiliriz:
Türk Beşleri(Cemal Reşit Rey,Ulvi Cemal Erkin,Hasan Ferit Alnar,Adnan Saygun,Necil Kazım Akses) Rus Beşleri'ne öykünerek ortaya çıkmış oluşumdur.(Bknz. herkesin bildiği Şehrazat adlı eser Rus Beşlerinden Rimsky Korsakof'a aittir).Gencebay ,Türk Beşleriyle ilgili olarak çeşitli açıklamalarında ucundan kıyısından biraz dokundurmuştu.Ki onların halkın duyumlarıyla özdeşleşmediğini,o duyumları yakalayamadığını anlatmaya çalışmıştı.
Adnan Saygun'nun Yunus Emre Orotoryosu'nu ya da Horon'unu,Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe'sini batılı birisine dinletseydik her halde klasik batı özelliklerinden daha fazla folk ve kendine has yapıları içerisinde bulmaya çalışırdı ki zaten Klasik Batı Müziğinde Mozart ,Beethoven vb.leri gerekli olanı en üst düzeyde yapmıştı ve onlara bizlerin Klasik batıcılık oynamamıza gerek yoktu.Söz ettiğimiz eserleri Türkiye'de ki Klasik batı Müziği severlere dinlettiğimiz zaman ise hep çoğunlıkla eleştirilecekti,eleştirilmiştide çünkü bizde ki bu kesimde hep yabancı hayranlığı vardı.Türk halkının geneline dinlettiğimizde ise halk kendinden bir şeyler bulamamıştı bu eserlerde.Düşünün Hasan Ferit Alnar'ın dünyada ilk kanun konçertosunu besteleyen kişi olduğunu kim biliyor.Ya da bu eser dünya ve ülkemiz üzerinde neden etkili olamamış..
Türk Beşleri'nin yaptığı çalışmalar bu bağlamda hiç bir kesim tarafından tam anlamıyla kabul görmemiştir.Ancak onların çok iyi sanatçı olduklarını da bu değiştirmeyecektir.Ayrıca ben Cemal Reşit Rey'in "Lüküs hayat",Ulvi Cemal Erkin'in"köçekçe",Adnan Saygun'un "Yunus Emre Orotoryosu,Horon",Necil Kazım Akses'in "Çiftetelli" eselerini beğenerek dinlemekteyim ve başarılı da bulmaktayım.Ancak sonuçta asla ve asla bu toprakların "çok sesli" müzikleri değillerdir.
Bizler belkide bizleri araştırmaya çalışan farklı kültürler;bizlerden halk müziğimizin,klasik müziğimizin,Tasavvuf Müziğimizin,Akdeniz müziğimizin vb. yani gerçek anlamda bizim duyumlarımızın yeniden ele alınarak değerlendirilmesini arzu etmektedir.Bunun adreside bellidir.Bu adrese nereden gidileceği de bellidir.Zordur kolaydır ama ulaşılamaz değildir.Hasretsevda arkadaşımız bunu teknik olarak anlatmaya çalıştı.İnanıyorum anlatılacak o kadar daha çok şey var ki..Bu yolu bu noktalara taşıyan Gencebay Yeni açılacak yolun güzergahınıda mutlaka belirleyecektir.Ben en azından bunun böyle olacağına inanıyorum...

(0%)

News