Klasik Türk Şiirinde Orhan Gencebay

Yunus Emre'ye ve Mevlana'ya Kadar Uzanan Engin Felsefe...

Klasik Türk Şiirinde Orhan Gencebay

Yeni mesajgönderen asakallı tarih 15 Ara 2007, 15:34

Orhan Gencebay, Türk müziğinin son 30-35 yılına damgasını vurmuş önemli sanatçılarımızdan birisidir. Orhan Gencebay’ın bu kadar yıl boyunca pek çok halk kesimi tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlenmesi, şüphesiz ki üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken bir konudur. Gayr-ı ahlâkî tavırlarla popüler olunmaya ve zirvede kalınmaya çalışıldığı, şarkı sözlerinin ve izleyiciye sunuş biçiminin erotizmle birleştirilerek sanat ve sanat eseri kavramlarının farklı boyutlara çekildiği bir ortamda, bu kadar yıl sadece sesi ve şarkılarıyla kendini gösteren ender kişilerden biridir Orhan Gencebay. Bu yazıda, yıllar öncesinin Orhan Abi’sinin, bugünlerin Orhan Baba’sının şarkıları ile klâsik şiirimiz arasında dikkat çeken benzerlikler ortaya konmaya çalışılmıştır.

Orhan Gencebay’’ın müziği, zaman zaman arabesk müzik olarak nitelendirilse de o, bu nitelendirmeyi hiçbir zaman kabul etmemiştir. Kültürel altyapı, geniş bir toplum kesimine hitap etme, toplumun ortak duygu ve düşüncelerini yansıtma vb. gibi ögeler, bir sanat eserini veya sanatçıyı zirvede tutan en önemli etkenler arasında sayılabilir. Belki de Orhan Gencebay’ı başarılı kılan da bu özelliklere sahip olmasıdır. Çünkü Orhan Gencebay’ın şarkı sözleri dikkatle incelendiğinde, dizelerin arkasında çok geniş bir şiir kültürünün olduğunu tespit etmek pek de zor olmayacaktır. Bu düşünceden yola çıkarak, Orhan Gencebay’ın, sözlerini kendi yazdığı şarkıların dizeleri arasında dolaşmaya ve bu dizelerin arka planında yatan şiir kültürünü ortaya koymaya çalışacağız.

Orhan Gencebay’ın şarkılarına genel olarak bakıldığında klâsik Türk şiirinde hakim olan pek çok hayale, duygu ve düşünceye rastlamak mümkün olacaktır. Aşk, âşık, maşuk, dert, çile, vefa, şarap, meyhane, felek vb. ögeler, klâsik şiirimizin temel konuları olduğu kadar, Orhan Gencebay’ın şarkılarının da temel konuları sayılabilir. Bu noktada, sanatçının şarkılarından seçtiğimiz bölümlerle, bunların klâsik şiirimizde nasıl karşılık bulduklarına bakalım:

İlk olarak Leyla ile Mecnun hikayesinden başlayalım. İlk örnekleri Arap ve Fars edebiyatlarında görülen bu hikaye, 14 ve 15. yüzyıldan sonra Türk şiirinin en önemli kaynaklarından birisi olmuştur. Bu iki aşk kahramanın maceraları, bir yandan pek çok mesnevinin konusunu oluştururken; diğer yandan da kasideden gazele, rubaiden şarkıya, türküden koşmaya kadar pek çok şiirde önemli bir benzetme ögesi olarak kullanılmıştır. Leyla ile Mecnun hikayelerinin en güzeli Fuzulî’nin yazdığı Leyla ile Mecnun mesnevisi olarak kabul edilir. Bu konu, şiirlerde benzetme ögesi olarak kullanıldığında ise şair genellikle kendini Mecnûn’a, sevgiliyi de Leylâ’ya benzetir. Sevgiliye olan aşk uğrunda çekilen çileler ve yapılan mücadeleler, Mecnun’la kıyaslanır.

Nice bir vâdî-i gamda dil-i mahzûn yerine

Bağlamaz ol saçı Leylî beni Mecnûn yerine

“Hüzünlü gönlüm ne kadar gam vadisinde olursa olsun (yani sevgili uğruna sıkıntı ve dert çekerse çeksin) Leyla gibi saçları olan sevgili beni Mecnun olarak kabul etmez.”

Şairlerimiz bazen de, aşk ve aşk uğrunda çekilen sıkıntılar konusunda Mecnun’dan daha üstün olduklarını söylerler:

Bende Mecnûndan füzûn âşıklık istidâdı var

Âşık-ı sâdık benem Mecnûnun ancak adı var

Orhan Gencebay’ın Leyla ile Mecnun adını taşıyan şarkısı, klâsik şiirimizde anlatılan Leyla ile Mecnun hikayeleriyle büyük bir uyum içerisindedir. Klâsik Leyla ile Mecnun mesnevilerinde anlatılan hikayelerin özeti kısaca şöyledir:

Arabistan’da Beni âmir kabilesinden Kays ile Leyla daha çocukken birbirlerini severler. Halk arasında çeşitli dedikodular yayılmaya başlayınca, annesi kızını çadırına kapatır. Sevgilisini göremeyen Kays, üzüntüsünden kendinden geçer ve çöllerde dolaşmaya başlar. Kays’ın kendinden geçmiş bu hali onun Mecnun (cinlenmiş, deli) diye anılmasına vesile olur. Mecnun’un babası, oğlunun durumuna çok üzülür ve Leyla’yı babasından ister. Leyla’nın babası, bir deliye verecek kızımız yok diyerek onları elleri boş gönderir. Bu haber Mecnun’u daha da perişan eder. Gece gündüz derbeder bir şekilde dolaşan Mecnun’un ağlamaktan gözleri kanlanmıştır. Mecnun, iyileşmesi için dua etmek üzere Kabe’ye götürülür. Ancak Mecnun, Kabe’ye gelince aşkının daha da artması için dua eder. O artık sevgilinin derdiyle mutlu olmaktadır. Çöllerde yabani hayvanlarla dostluk kurmakta, bu arada da yanık aşk şiir şiirleri söylemektedir. Mecnun’un bu haline üzülen Nevfel adında bir Arap beyi, Mecnun adına kızı babasından tekrar ister. Kızın babası yine red cevabı verince, Nevfel askerlerini toplayarak Leyla’nın kabilesine savaş açar. Amacı Leyla’yı zorla da olsa alıp Mecnun’a götürmektir. Bu haberi işiten Mecnun, savaşta Leyla’nın kabilesinin galip gelmesi için dua eder. Nevfel ilk savaşta yenilir,
ancak ikinci savaşta galip gelir. Fakat, Mecnun’un duasını duyunca kızı almadan geri döner. Bu arada Leyla’yı İbni Selam adında biriyle evlendirirler. Leyla, bir yalan uydurur ve zifaf gecesinde İbni Selam’a, kendisinin bir cinle evli olduğunu, kendisine el sürmesi halinde ikisinin de öleceğini söyleyerek İbni Selam’ın kendisine dokunmasını engeller. Bir müddet sonra İbni Selam ölür, Leyla da Mecnun’u aramaya çıkar. Mecnun’u perişan ve tanınmaz bir halde bulur. Onunla visale ermek ister. Ancak Mecnun, mecazi bir aşkın peşinde olmadığını, maddi varlıklarla ilişkisini kestiğini, Leyla ile kendisinin artık tek bir beden olduğunu söyleyerek onu reddeder. Mecnun burada mecazi aşktan ilahî aşka ulaştığını vurgular. Ümitsizce geri dönen Leyla bir müddet sonra ölür. Sevgilisinin ölüm haberini alan Mecnun, onun mezarına koşar ve “Leyla! Leyla!” diyerek oracıkta can verir.

Yukarıda anlatılan hikaye ve genel Leyla-Mecnun anlayışı açısından Orhan Gencebay’ın aşağıdaki şarkısı arasında büyük bir örtüşme vardır. Gencebay’ın şarkısında da Leyla ile Mecnun’un gönülleri sevgiyle, dertle dolmuş; aşk maceraları dillere destan olmuştur. Mecnun, kanlı göz yaşları dökmüş, dünyada sevgilisine kavuşamamış, mahşerde kavuşmayı tercih etmiştir. O, çöllerde “Leyla!” diyerek dolaşmış; her sözü, her feryadı, gecesi-gündüzü “Leyla” olmuştur:

LEYLA İLE MECNUN
Bir feryat yıllarca cevapsız kaldı

Öyle bir feryat ki bu duyan ağladı

Hasret dolu çile dolu sevgi dolu dert dolu

Böyle aşk dünyada hiç yaşanmadı

Hasret dolu çile dolu sevgi dolu dert dolu

Böyle aşk bir daha yaşanmadı

Aşkımın gözyaşları tek ümidim hala

Döktüğüm kanlı yaş yalnızlık ne bela

Mahşerde seninim leyla leyla leyla leyla

Ölmek bir son değil bize seven ölümsüzdür Leyla

Dünya durdukça biz varız sevdikçe leyla biz varız leyla

Bir efsane olduk dertli çilede

Hep sordular mecnun leylan nerede

Dedim ki leylam benim feryadımda

Kaderimde kederimde son nefesimde

Hep sordular mecnun leylan nerede

Dedim ki leylam benim gündüzümde hem gecemde

Kaderimde kederimde her nefesimde

Mahşerde seninim leyla leyla leyla leyla

Ölmek bir son değil bize seven ölümsüzdür Leyla

Dünya durdukça biz varız sevdikçe leyla biz varız leyla

Yukarıda da değinildiği üzere, Leyla çölde Mecnun’u perişan bir halde bulunca, Mecnun onunla visale ermeyi reddetmiştir. Çünkü Mecnun, Leyla ile tek beden haline geldiğini (ki buna tasavvufta vahdet denir) söyler ve Leyla’yı çaresiz bir şekilde geri gönderir. Sevgiliyle tek bir beden olma hayali Orhan Gencebay’ın bir başka şarkısında şu şekilde yer bulur:

Bazen bana öyle yakın öyle cansın ki

Ben bedenim sense ruhum öyle bensin ki

Klâsik şiirimizde âşıkların en önemli özelliklerinden birisi de, geceleri sevgiliyi beklerken ıstırap çekmeleri ve bu ıstıraptan dolayı da sabaha kadar ağlayıp inlemeleridir. Bu ağlayış ve inleyiş o kadar ileri boyuttadır ki, âşığın gözlerinden akan kanlı göz yaşlarından seller oluşmakta ve ev halkı selde boğulma korkusuyla sabaha kadar gözlerini kırpmadan beklemektedir. Eğer sevgili lütfedip de âşığın hanesini şereflendirse âşığın göz yaşları dinecektir:
Gece merdümler akan kanlı yaşım havfından

Uyumazlar bu dem seyl alısar hânemizi

Aynı şair, bir başka beyitte, gözlerinden yağmur gibi akan yaşların yer yüzünü kapladığını ve ağlamaktan gözlerinin harap olduğunu söyler:

Yer yüzü bârân-ı eşkimden pür-âb oldu yine

Ağlamaktan hâne-i çeşmim harâb oldu yine

Ahmed Paşa gibi pek çok şair tarafından dile getirilen bu düşünce Orhan Gencebay’ın bir şarkısında şu şekilde ifadesini bulmuştur:

Bir görüşte âşık oldum sana delice

Bekliyorum gelmiyorsun bana bir gece

Istırabım diner benim geldiğin gece

Ağlıyorum, gülmüyorum inan her gece...

Şairlerimiz, aşkın verdiği dertten, sıkıntıdan ve hastalıktan hoşnutturlar. Aşağıdaki beyitte Fuzulî, aşk derdinden memnun olduğunu belirterek doktorun sunduğu ilacı zehir olarak gördüğünü söylüyor ve reddediyor:

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib

Kılma derman kim helakim zehr-i dermanındadır

Cem Sultan, sevgilinin kendisine çektirdiği dertlerden o kadar hoşnuttur ki, onları birer lütuf olarak kabul eder ve sevgiliden cevrini eksik etmemesini ister:

Eksük itme cevrüni bir dem şehâ

Kim senün cevrün Cem’e in’âmdur

Aşkı büyük aşk, âşığı da gerçek âşık yapan sevgili uğrunda çekilen sıkıntılardır. Şairlerimiz, sevgilinin cevr ü cefasını lütuf ve vefa; derd ve belasını da zevk ve safa olarak görürler. Onlar, sevgiliden ayrı olmanın verdiği derdi bile lütuf kabul ederler ve dertten zevk alırlar. Orhan Gencebay da sevgiliyi en güzel dert olarak kabul ederken, aşkın verdiği eziyetlerden dolayı ölmeye çoktan razıdır:

Bir nefeslik ömrüm kalsa,
Ecelim aşkından olsa,
Sen benim şu dünyamdaki
En güzel dertsin, tek sevdiğimsin

Derd, aynı zamanda hastalık demektir. Aşk hastalığının merkezi kalp, ilacı da sevgilidir. 15. yüzyıl şairlerinden Şeyhî, aşağıdaki beyitte, sevgilinin dudağının şifa dağıtılan bir yer olduğunu söyler ve sevgiliden ilaç ister:

Şifâ umar lebinden hasta cânım

Bilir derdine dermân menzilidir

Hayalî Bey’e göre, nasıl hasta doktoru görünce mutlu olursa, âşık olan kişi de sevgilinin verdiği gamla mutlu olur.

Âşık oldur ki gam-ı yârdan olur zevki

Nitekim şâd olur görse tabîbi sayru

Fuzuli, bir beytinde, sevgiliyi hastalara şifa dağıtan bir kişi olarak görmekte ve sevgilisine kendisini hasta yerine koymadığı için sitem ederek şifa istemektedir:
Kamu bîmârına cânân devâ-yı derd ider ihsan

Niçin kılmaz bana dermân beni bîmâr sanmaz mı

Benzer bir düşünceyi Orhan Gencabay’da da görmekteyiz. Gencebay da, sevgili uğruna dert çekmekte ve sonuçta aşk hastası olmaktadır. Aşk hastasına verilebilecek en etkili ilaç da şüphesiz ki sevgiliye duyulan aşktır:

Seni başıma taç, gözlerime yaş ettim

Şu hasta kalbime aşkını ilaç ettim

Âşık, sevgilinin uğrunda ne kadar cevr ü cefa çekerse çeksin, ondan iltifat görmesi çok zordur. Sevgili, kavuşmayı (visale ermeyi) düşünmez. Oysa âşığın tek dileği visale ermek; sevgiliyle hemhal olmaktır. O nedenle de ayrılık (hecr) her âşığın kaderi gibidir. Hatta şairlerimiz vuslata yaklaştıkları zaman bile ayrılık endişesi taşırlar. Aşağıdaki beyitte Hayalî, gönlünün vuslattan söz edince sevindiğini, konu ayrılığa (hecr) gelince üzüldüğünü söylüyor:

Hayâlî hecr-i dilberde visâl ümmîdine handân

Visâle ere bîm-i hecr ile gamnâkdür gönlüm

Aşağıdaki şarkıda Orhan Gencebay, “bize de ayrılık var” derken, diğer âşıkların sonunun da ayrılık olduğuna işaret eder ve bu hazin sondan, kendilerinin de nasiplerini aldıklarını söyler:

Ölmeyen aşkımı öldüren sen oldun

Korkarım ki eyvah bize de ayrılık var

Âşık, sevgiliye karşı can verme hususunda oldukça cömerttir. Sevgili “gel!” dese gelecek; “öl!” dese ölecektir. Buna karşın, sevgilinin amacı da, âşığı kendine kul etmek, ona cevr ü cefa çektirmektir. Sevgili uğrunda can vermek aşkın ulaşabileceği en zirve noktadır:

Anun içün yoluna can virürem

Ki budur âşıka kemâl iy dost

Âşığın elinden sevgili uğrunda ölmekten başka bir şey gelmez. O, her şeyini sevgilinin yoluna feda etmiştir. Elinde bir tek canı kalmıştır. Onu da çekinmeden vermeye hazırdır:

Çün gelmez elümden ki rehâ bulam ölümden

Ancak buna kaldı ki yolunda ölem iy dost

Orhan Gencebay’ın şarkılarında da âşık, sevgiliye kendini teslim etmiştir. Gencebay’ın canını onun emrine sunmaktan başka sevgili uğruna yapabileceği bir şey kalmamıştır:

Bir ölmek kaldı bir ölmek kaldı

Uğrunda yapmadığım bir ölmek kaldı

İstersen öldür daha ne kaldı

Taşlıcalı Yahyâ, sevgilisinin kendisini öldürmesini dahi lütuf sayar ve bir an önce bu lütfa mazhar olmak ister:

Öldür beni gel bir gün önürdi kerem eyle

Kanumı döküp cânumı al dem kadem eyle

Orhan Gencebay, “Lütfedip beni bir an önce öldür; kanımı döküp canımı al ve iyi bir iş yap.” diyen Yahya gibi sevgiliye seslenir. Sevgili isterse onu öldürecek, isterse yaşamasında karar kılacaktır:

Al hançeri vur bağrıma canım senindir
Varlığıma karar vermek senin emrindir

Sanatçı, sevgilinin elinden ölmeye o kadar razıdır ki, bundan dolayı ne şikayet eder, ne de üzülür:

Olsa senin elinden bil ki benim ölümüm

Ne şikayet ederim ne de üzülürüm

Klâsik şiirde âşığın gönlü, daima, sevgiliye duyulan hasretin ateşiyle yanıp kavrulmaktadır. Hayali Bey, ayrılık acısıyla gönlü ciğer kebabı gibi kavrulanlardan. Onun da yüreği susamış, gönlü ateşler içinde kalmış:

Sûzan firâkıyla oldu bu ciger büryân

Dil teşne yürek yangın onulmadı bu hicrân

Gönlün içinden alevler çıkmaya başlayınca, o alevleri söndürecek bir su gerekir. Bu su da, aşk denizinde bulunmaktadır. Şeyhülislam Yahya, gönlünün ateşini, aşk denizinin dalgaları arasında söndürmeye çalışır:

Âteş-i dilden yine itdi alevler zuhûr

Mevclerin gösterür var ise ummân-ı aşk

Orhan Gencebay, yüreği susuzluktan alev alev kavrulmaya başlayınca yoldaki bir pınara uğrar ve su içer. Ancak bu pınar, dertlerin başladığı aşk pınarıdır:

Meçhulden gelmişim, meçhule giderim

Ömür denen bu yoldan

Susadım su içtim, yürek kansın diye

Yoldaki bir pınardan

Aşk pınarıymış bu, içmesen ararsın

İçsen benim gibi aşk diye yanarsın

Ne ilk içen benim, ne son geçen bu yoldan

Her şey başladı aşk pınarında

Dertler başladı aşk pınarında..

Klâsik şiirimizde en çok kullanılan içecek şaraptır. Şarap kelimesini bazı şairlerimiz bilinen anlamının dışına çıkarak, aşk anlamında (hatta ilahî aşk anlamında) kullanırlar. Şairlerimiz, şarap içerek sarhoş olalım derken, genellikle âşık olmayı kastederler. Bunun en güzel örneklerinden birisi 16. yüzyıl şairlerimizden Nev’î’inin aşağıdaki beytidir. Nev’î, bu beyitte, dünyaya bakarak kendinden geçmek yerine, aşk şarabı içerek sarhoş olmayı tercih eder:

Şarab-ı aşk ile Nev’i gibi mest-i müdâm olmak

Bakıp bu dünyâya hayrân olmadan yeğdür

Orhan Gencebay’ın aşağıdaki dizeleriyle, klâsik şiirimizin bu anlayışı arasında benzerlik kurmak mümkündür. Gencebay da, tıpkı klâsik şairlerimiz gibi aşk şarabıyla sarhoş olmak ister:

Şimdi aşk zamanıdır

Aşk ömrün baharıdır

Bırak sarhoş olalım

Meyler aşk şarabıdır

İçtiğim aşk şarabıdır

Şarap konusunda klâsik şairlerimiz ile Orhan Gencebay arasındaki bu benzerlik, meyhane anlayışında da kendini gösterir. Şöyle ki; klâsik şiirimizde dünya, bir meyhane olarak tasavvur edilir. Sözgelimi Avnî mahlasıyla şiirler yazan Fatih Sultan Mehmed’e göre dünya bir meyhane, gök kubbe de bu meyhanenin gölgeliğidir. Dünyaya değer vermeyen ve hayatları dert ile geçen rindler ancak böyle bir meyhanede işret ederler:

Avniyâ rindân harabât içre ayş etmek için

Arsa-i âlem ana sahn ü felek eyvân gerek

Orhan Gencebay’ın aşağıdaki şarkısında, dünyanın bir dert meyhanesi olduğu, her gelenin bu meyhanedeki dertlerden birer yudum içtikleri söylenir:

Dinlediğim her şarkı bir aşk hikâyesi

Anladım ki bu dünya bir dert meyhanesi

Gelen içer, giden içer kaçmış neşesi

Şairlerimizin sık sık dile getirdikleri kavramlardan birisi de felek kavramıdır. Felek, kelime anlamı olarak “gök, gökyüzü” demektir. Bazen de gerçek anlamının dışında baht, talih, kader gibi anlamlarda kullanılmıştır. Şairlerimiz sık sık felekten şikayet ederler; çektikleri sıkıntıların müsebbibi olarak feleği kabul ederler. Onlara göre felek taş kalplidir, acımasızdır, herkese eziyet etmektedir. Aşağıdaki beyitte, şair, feleğin elinden ne beyin, ne de kölenin kurtulabildiğini söyler ve felekten adalet ister:

Bende vü şâh olmadı âzâd elünden â felek

Dâd elünden â felek feryâd elünden â felek

Aynı zamanda iyi bir şair olan Yavuz Sultan Selim, ona atfedilen bir dörtlüğün son iki dizesinde: “Kahrımın pençesinde aslanlar korkudan titrerken, felek beni gözleri ahu gibi olan bir güzele esir etti.” der. Yani, insanı âşık da eden odur, derdi çektiren de:

Şîrler pençe-i kahrumdan olurken lerzân

Beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek

Orhan Gencebay’ın şarkılarında dile getirilen felek anlayışı, yukarıdakilerden pek de farklı değildir. Sanatçı, Felekle Sohbet adlı şarkısında feleği karşısına alır ve ona karşı olan bütün şikayetlerini sıralar:

Çağırsam feleği gelse karşıma

Dur derim burada dokunma bize

Yıllardır aranan huzuru bulduk

Bir şaka yapıp da eğlenme bizle

Senden istediğim ne bir lokma ekmek

Seninki ekmek değil dert yedirmek

Genç yaşta mezara diri gömdürmek

Şu gençlik gitmeden dokunma bize

Ben seni ezelden kötü tanırdım

Gelene geçene çatar sanırdım

Anamdan doğalı sana bağırdım

Bir mola ver artık eğlenme bizle

Hayatı kavgayla bana anlattın

En dertsiz anımda dertler yarattın

Her kavgada beni kahraman yaptın

İnsaf artık felek dokunma bize

Âşığın sevmediği, görmek dahi istemediği bazı kişiler vardır. Bunlardan birisi de rakiptir. Rakip, sevgiliyle âşık arasına girer ve visale ermeyi engellemeye çalışır. Şairler, rakibi en ağır kelimelerle aşağılarlar; adam yerine dahi koymazlar. Çünkü rakip, sevgilinin gerçek âşığı değildir. Şairler, gerçek âşık olarak kendilerini görürler. Onlar sevgilinin aşkıyla yanıp tutuşurlarken, rakibin sevgili tarafından iltifat görmesi, âşıkların gönüllerini daha da perişan eder:

Nikâb ile göremezken biz anı vâ hayfâ

Rakîb o gerden-i sîmîni bî-nikâb kokar

Ahmed çeke cevrini ve lutfun göre ağyâr

Ey şefkati az şâh-ı cihân yandım elinden

Bu beyitlerden anlaşıldığına göre, şairlerimiz sevgili uğrunda her türlü cefayı çekmeye razıdırlar; ancak onlar, sevgilinin rakibe güler yüz göstermesini, lütufta bulunmasını kabul edemezler. Orhan Gencebay, aşağıdaki dizelerde, sevgili uğrunda ölmeyi bile göze alır; ancak sevgilinin yanında bir başkasını görmeye tahammül edemez:

Ne zamanki kollarında bir yabancı görürüm

Ben o zaman sevgilim ben o zaman ölürüm

Gam yemezdim sevgilim aşkın ile ölürsem

Yine seni severdim şu dünyaya gelirsem

Bir gün eğer gözlerinde başka hayal görürsem

Ben o zaman sevgilim ben o zaman ölürüm.
Divan şairleri İslamî ve tasavvufî düşüncelerden yola çıkarak dünyayı bir gurbet yeri olarak görürler. Onlara göre asıl vatan ahiret hayatıdır. Bu nedenle asıl vatanından uzak olan insanoğlu, bu gurbet evinde nefsi arzularını bir kenara bırakmalı, kanaat etmesini bilmeli ve bu dünyada bir misafir gibi davranmalıdır. Misafir, nasıl umduğunu değil bulduğunu yerse, insanoğlu da elindekiyle yetinmelidir:

Dâr-ı gurbette fakîr olmak ganîmetdür bize

Cânib-i Hakdan kanâat ulu ni’metdür bize

Aynı şair bir başka beytinde, insanoğlunun dünyaya gelirken hiçbir şey getirmediğini, dünyadan giderken de yine hiçbir şey götüremeyeceğini söyler:

Âdemoğlu âleme uryan gelir uryan gider

Nâle vü efgân ile giryân gelir giryân gider

İnsanoğlu bu dünyaya para, mal-mülk, makam, şan, şöhret vb. nefse hoş gelebilecek şeylere ulaşmak için gelmemiştir. Çünkü bunların vereceği mutluluk geçicidir. Asıl mutluluk sevmektir, sevgili uğrunda ıstırap çekmektir:

Sanman ki taleb-i devlet ü câh etmeğe geldik

Biz âleme bir yâr için âh etmeğe geldik

Orhan Gencebay, şairlerimizle hemen hemen aynı duygu ve düşünceleri paylaşır. Ona göre de insan bu dünyada bir misafirdir; doğarken bir şey getirmediği gibi, ölürken de bir şey götüremeyecektir. Esas mutluluk dünyaya karşı hırs beslemek değil, sevmek, bir gönülde yer etmektir:

Görmedin mi dünya hırsın kurbanıdır,

Sen de bir hırsına mağlup oluyorsun,

Dünya gurbetinde birer misafiriz,

Doğarken ne getirdin, ne götürüyorsun?

Mutluluk hırstan uzak olabilmektir,

Mutluluk bir gönülde bir aşk demektir,

Ömrün ilk adımları sevgiyle başlar,

Mutluluk nefret değil, sevebilmektir.

SONUÇ:

Yaşadığımız yüzyılda, toplumsal hayatımızın pek çok alanında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak, halkın sanat ve sanatçı anlayışında da bir takım karışıklar meydana gelmeye başlamıştır. Ne yazık ki, sanatçı deyince karşımıza, sanat kabiliyetinden mahrum olmasına rağmen cinselliği ön plana çıkararak üstünkörü şarkı söyleyen; gündem olmayı ve gündemde kalmayı çok iyi bilen kişiler çıkarılmaktadır. Bu anlayış hem sanata hem de gerçek sanatçılara yapılan büyük bir haksızlıktır.

Sanat, her şeyden önce bir yetenek işidir. Ama sadece yetenekle de iyi bir sanatçı olunmaz. Sanatçı adayının kendini kültürel anlamda da yetiştirmesi, geliştirmesi ve bu kültürel birikimlerini sanatıyla birleştirmesi gerekir. İşte Orhan Gencebay da, Allah vergisi olan sanat yeteneğini kültürel birikimleriyle süslemiş ve sanatın zirvelerine yükselmiştir.

Verdiğimiz bütün bu örneklerle, Orhan Gencebay’ın şarkılarının arka planını bütünüyle klâsik şiir kültürü oluşturuyor demiyoruz. Ancak, örneklerde de açıkça görüldüğü üzere, Orhan Gencebay’ın şarkıları ile klâsik şiir kültürü arasında azımsanamayacak derecede bir benzerlik mevcuttur.

(Bu makale, Turkish Studies / Türkoloji Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanmıştır) alıntıdır.
Kullanıcı avatarı
asakallı
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 118
Teşekkür aldi: 20
Uyarılar: (0%)
Level: 26
HP: 81 / 1637
81 / 1637
MP: 781 / 781
781 / 781
EXP: 887 / 917
887 / 917

4 asakallı isimli üyemize teşekkür edenler :
atakanduden, mericoz, mesutözşahin, Razor

Re: Klasik Türk Şiirin de Orhan Gencebay

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 15 Ara 2007, 15:38

Allah be !!!! Tam benlik bişi bu.. Şöyle bi göz gezdirdim.. Okuyucam inşallah. Eline sağlık abi..

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen topraktanbircan tarih 15 Ara 2007, 15:42

okumuştum daha önceden,çok güzel bir yazı.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 87
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1421 / 1495
1421 / 1495

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 16 Ara 2007, 04:07

Gencebay´in bu cerceveden de degerlendirilmesi ne güzel bir sey. Asil bu- ve müzik cercevesinden enine boyune analiz edilmesi gereken kisiyi ne hikmetse yillardir ancak ve ancak sosyologlar incelemistir, üstelik degerlendirmelerinin bir kisminda da Gencebay gercegini tam olarak yansitamamislardir... "Köyden kente gecis" klisesini duya duya bir tiksinti olusmaya baslamistir bizlerde.. Hep sosyologlar hep sosyologlar.. Adam müzik yapiyor, düsündüren söz söylüyor.. Ama o hala sadece sosyologlar tarafindan ele aliniyor..

Bu bakimdan bu yazi güzel bir ayrinti. Bu yazi tabii her ne kadar farkli da olsa, "sadece" Gencebay sözlerinin klâsik Türk şiiri ile olan benzerligi hususunu ele almis, ki kesinlikle kücümsedigim bir nokta degildir, yanlis anlasilmasin. Bkz. cok güzel analizler. Ama bundan sonraki adim Gencebay sözlerinde anlamlari, Gencebay sözlerindeki felsefeye ulasabilmek, sözlerin analiziyle bu, hayata aydin bakis acisini kavrayabilmek ve aktarabilmek... Bunu ancak bizler nacizane yaptik veya yapmaya calistik, ama bunu genis kitlelere ulastirabilecek insanlar ne yazik ki bizler degiliz.. Gencebay hakkinda "köyden kente gecis" belgeseli yapan insalar... Biraz da müzige, felsefeye dönseniz..

Neyse, güzel bir paylasim. Tesekkürler Adnan abi.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

Yeni mesajgönderen hayat kavgası tarih 20 Ara 2007, 21:31

İşte budur Olay budur.Analiz budur.Anlayana... Anlayanlardan olduğum için çok mutluyum.
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 141
Teşekkür aldi: 44
Level: 22
HP: 44 / 1106
44 / 1106
MP: 528 / 528
528 / 528
EXP: 632 / 633
632 / 633

Yeni mesajgönderen nikrizruyası tarih 08 Oca 2008, 12:01

ben hep diyorum arkadaşlar ve bu gerÇek enınde sonunda ortaya çıkacaktır

ORHAN GENCEBAY TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK SANATÇISIDIR
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara
Kullanıcı avatarı
nikrizruyası
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 15
Level: 12
HP: 3 / 319
3 / 319
MP: 152 / 152
152 / 152
EXP: 183 / 194
183 / 194

Yeni mesajgönderen asical tarih 29 Oca 2008, 19:11

Yazıyı daha yeni inceleme fırsatı buldum gerçekten muhteşem bir analiz ve güzelleme olmuş.Bizim kıt kanaat birikimimizle kıyas götürmeyecek derece de olgun bir makale.Tekrar tekrar okunarak iyice hazmedilmeli.Bu analiz Orhanseverlerin vizyonlarında yeni bir milattır kanımca.Bu makale hazmedildikten sonra Gencebay kesinlikle daha farklı bir tat,daha farklı bir bakış açısı verecek bize .Bu sitenin üyesi arkadaşlarıma önerim yalnız bu makaleyi değil sitemizin içeriğinde ki her noktayı hazmetmeleridir.Ben kendimi sıkı bir Gencebaycı sanırken,sadece bir fanatik olduğumu bu siteyle kavradım.Evet hürmetimiz vardı her zaman ama bunu temellendirme çalışmasında beni iteleyen bu eşsiz site oldu.Ben kişisel anlamda bu site de okuduklarımla ve Gencebay analizlerinin çok doğru çözümlemeleri ile kendimİ Orhan Babayla daha yakın hissetmeye başladım.Uzatmadan Radikal ve Özgün Gencebaycılar Başta İdam Mahkumu kardeşim olak üzere emek veren arkadaşlar gerçekten elleri öpülesi insanlar.Çünkü aşağı yukarı iki aydır Gencebay Filmleri forumu için üç büyük şehirde ki tüm arkadaşlarıma eksik filmleri tamamlama konusunda not bırakmama, onlarında tüm iyi niyetine rağmen bir arpa boyu yol alamadım kendi adıma.Vede bu derin makalelerin medyanın taranarak bulunduğu göz önüne alındığında arkadaşlarımızın çabası gerçekten göz kamaştırıyor.   Bu sitenin kıymetini bilelim:)))
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür aldi: 1
Level: 21
HP: 29 / 996
29 / 996
MP: 475 / 475
475 / 475
EXP: 563 / 574
563 / 574

Yeni mesajgönderen nezihi kadak tarih 29 Oca 2008, 20:10

asakallı arkadaşımızı bu saptamaları için yürekten kutlarım.gencebayın dizeleri ile divan edebiyatı yapıtları arasındaki benzerliği çok iyi analiz edip felsefi bır üslupla bizlere aktarmış. duygularına sağlık.küçük bir not ben o zaman ölürümün güftesi mehmet erbulana ait.bende gencebay dizeleri ile halk edebiyatı arasındaki benzerlikleri yıllardır takip etmiş ve bazı saptamalar yapmıştım.bunu ilerde açıcağım.mevlana,hacıbektaş,yunus,karacaoğlan,kaygusuz abdal,veyselve emrah gibi halk şairive ozanlarla benzer görüşlere sahiptir gencebay.divan edebiyatını daha çok enderuna ait bir tarz gördüğümden ,daha bizden olan halk edebiyatı ilişkisi beni daha çok mutlu etmiştir.
Kullanıcı avatarı
nezihi kadak
Onursal Üye
Onursal Üye
Divane
Divane

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 16
Level: 18
HP: 14 / 711
14 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 377 / 417
377 / 417

Yeni mesajgönderen berhudarol tarih 29 Oca 2008, 20:44

vallahi digecek bir sey bulamiyorum.sahane bir yazi.
Kullanıcı avatarı
berhudarol
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 187
Teşekkür aldi: 17
Level: 13
HP: 3 / 370
3 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176
EXP: 201 / 224
201 / 224

Yeni mesajgönderen esra18 tarih 31 Oca 2008, 12:41

asical yazdı:Yazıyı daha yeni inceleme fırsatı buldum gerçekten muhteşem bir analiz ve güzelleme olmuş.Bizim kıt kanaat birikimimizle kıyas götürmeyecek derece de olgun bir makale.Tekrar tekrar okunarak iyice hazmedilmeli.Bu analiz Orhanseverlerin vizyonlarında yeni bir milattır kanımca.Bu makale hazmedildikten sonra Gencebay kesinlikle daha farklı bir tat,daha farklı bir bakış açısı verecek bize .Bu sitenin üyesi arkadaşlarıma önerim yalnız bu makaleyi değil sitemizin içeriğinde ki her noktayı hazmetmeleridir.Ben kendimi sıkı bir Gencebaycı sanırken,sadece bir fanatik olduğumu bu siteyle kavradım.Evet hürmetimiz vardı her zaman ama bunu temellendirme çalışmasında beni iteleyen bu eşsiz site oldu.Ben kişisel anlamda bu site de okuduklarımla ve Gencebay analizlerinin çok doğru çözümlemeleri ile kendimİ Orhan Babayla daha yakın hissetmeye başladım.Uzatmadan Radikal ve Özgün Gencebaycılar Başta İdam Mahkumu kardeşim olak üzere emek veren arkadaşlar gerçekten elleri öpülesi insanlar.Çünkü aşağı yukarı iki aydır Gencebay Filmleri forumu için üç büyük şehirde ki tüm arkadaşlarıma eksik filmleri tamamlama konusunda not bırakmama, onlarında tüm iyi niyetine rağmen bir arpa boyu yol alamadım kendi adıma.Vede bu derin makalelerin medyanın taranarak bulunduğu göz önüne alındığında arkadaşlarımızın çabası gerçekten göz kamaştırıyor.   Bu sitenin kıymetini bilelim:)))

Size katilmamak mumkun degil. Bu sitenin kiymetini bilmemiz gerekiyo.
ilkgoz agrim son askimsin....
Kullanıcı avatarı
esra18
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür aldi: 2
Level: 12
HP: 3 / 319
3 / 319
MP: 152 / 152