Gönül yorgun düştü seni aramaktan

Yunus Emre'ye ve Mevlana'ya Kadar Uzanan Engin Felsefe...

Re: Gönül yorgun düştü seni aramaktan

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 05 Nis 2010, 16:52

Benim yazdıklarımdan haberiniz olmayabilir.
"Nüans farkı" diye bir tamlama yanlıştır, kabul etseniz de etmeseniz de. Dil uzmanlarına sorabilirsiniz.
Benimle aynı fikirde olmadığınızın çok iyi farkındayım zaten, "zaman akıp gider" sözlerinin Kur'anla ne ilgisi var?
Popüler kültürün bir parçasını, inatla ruhani ve ilahi bir konuma getirmeyi ben anlayamam.
Muhtemelen uzun bir cevap gelecek, lakin ben polemiği burada kesiyorum.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 59
Teşekkür aldi: 170
Uyarılar: (0%)
Level: 15
HP: 9 / 488
9 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 263 / 292
263 / 292

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 05 Nis 2010, 19:20

"Nüans Farkı " açıklamasında Tarantini arkadaşın doğru söylediğini düşünüyorum.Daha doğrusu eminim.Nüans ile fark eş anlamlı sözcüklerdir.Hatta bu konu yıllar önce çeşitli edebiyat dergilerinde ve sanat çevrelerinde dile getirilmiştir.Ancak bu hataya o yıllarda bir çok yazar,amatör yazar düşebiliyordu.Görüyorum ki yine aynı hatalı yazım gündeme gelmiş.Biraz daha araştırırsa aksini iddia eden arkadaş ,mutlaka doğru sonuca ulaşacaktır.
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

Yeni mesajgönderen padoma tarih 06 Nis 2010, 18:25

Popüler kültürün bir parçasını, inatla ruhani ve ilahi bir konuma getirmeyi ben anlayamam.
Muhtemelen uzun bir cevap gelecek, lakin ben polemiği burada kesiyorum.

benimde söylemeye çalıştığım tamemen buydu.bu şarkının ruhanilikle ilgisinin olmadığı yani.nüansa gelince bu daha fazla polemiğe gerek yok sanırım yeteri kadar söz söylendi çünkü. kur'an'la ilgisi olan ise zaman akıp giderin sözleri değil sevgi ile aşk arasındaki vurgu idi.lakin pek iyi anlaşılmadı herhalde.muhabbet yada sevgi sözcüğünün aşk sözcüğüne tercih edilişine dikkat çekmek istemiştim.sözü daha fazla uzatmaya gerek görmüyorum.
Kullanıcı avatarı
padoma
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 19
Level: 8
HP: 0 / 159
0 / 159
MP: 76 / 76
76 / 76
EXP: 97 / 100
97 / 100

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 07 May 2010, 01:21

Sevgili arkadaşlarım; her büyük kaşifin bir çıkış noktası bir azmi vardır sanırım katılırsınız...Gencebay üstadımızda böyledir...Epey bir zamandır Orhan Gencebay felsefesi üzerinde duruluyor bilginiz üzere..Ancak görüyorumki Şu anlaşılmıyor...!  (-Görünenle iş bitince gözler gökyüzüne çevrilir...) sözü üzre gözleri çevirmiş ama göremez olmuşsunuz...Zira ortada aslında anlaşılmayan bir şey yoktur anlamama hastalığı vardır...Gerçek bir yerde durur ve görmek isteyen görür...

DÜŞÜNELİM ! : Gencebay üstadımızın yapmaya çalıştığı şey; müzik olunca herkes bir şeyler söylüyor...Ne diyor; onun müziği müzikler üstü, eşsiz, çok farklı, bir çok makamı iç içe barındırabiliyor o yüzden özel, vb...

ŞİMDİ ANLAYALIM: En son ne dedik; Bir çok makamı iç içe barındırıyor...İşte film bundan kopuyor...Müzik olarak bu geçişken, yapışkan, egzotik, ezotik her türlü yapı mevcut da ! Dikkat buyrun; Konu Gencebay da söz yazarlığı olunca neden bu saydığımız unsurlar işlemiyor...Sözler anlatıldığı gibi kalıyor...İşte bu noktada Gencebay felsefesinden kopuyor büyük bir çoğunluk kanımca, bir türlü anlaşamıyoruz...

VE FARKINA VARALIM! : Gönül dostları (mana olarak ne ifade eder) manevi midir maddi mi? Bize hitap eden üstadın sözü değilmi! Her kaşifin bir çıkış noktası bir azmi vardır...Peki nereden alır onu...İnancından ama dünyevi yaşar ama uhrevide...

SONUÇ ! : Aynen müzikte yaptığı gibidir...Sözleri de öyle basit açıklayamazsınız!...Mutlaka bir çıkışı vardır...Bahsedilen ''Zaman Akıp Gider'' ya da benzerleri işte bu yüzden Tasavvufidir...Sözlerin gerçek manasında...Sözü, sana bana çevirir insan olur...Madde boyutuna yansır...Kısaca, oradan alır bize verir...Zira öyle yapmak zorundadır...Sebep; Tasavvuf bir yaşam felsefesidir zaten...Alırsın Uygularsın-Alırsın Verirsin-Gönülden Gönüledir... Örneğin; Aşkı, insana, bir yapıya yada bir maddeye çevirir bazen...Bazen de Aşk tek kalır, tektir zaten...Allah aşkıdır asl olan, gerisidir beşerde varolan...Ve sizlerde Gencebayı daha fazla anlamaya çalışın, çalışın ki; Bu sonsuz deryanın en kıymetli SÖZ dehasını özümseyin...Bu da ancak tasavvufdan bir haber olanlarda mevcut olacak bir iştir!...Saygılarımla levon10

Not:  ''Nereye bakarsan O nun vechini görürsün''...(Nasıl açıklanacak şimdi bu söz bir şarkıda yer alsa!...) O nedenle besteleri bir de bu gözle dinleyin hep kulakla olmaz...Saygılarımla levon10

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 637
Teşekkür aldi: 350
Level: 33
HP: 685 / 2982
685 / 2982
MP: 1424 / 1424
1424 / 1424
EXP: 1594 / 1612
1594 / 1612

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 07 May 2010, 01:33

Mana olarak; kelime seçimi, kültür meselesi, birikim, adap meselesidir...Doğrudur Nüans ve fark aynı doğru üzerindeki kelimelerdir...Ancak 'küçük fark-büyük fark' diyebilirken 'Küçük nüans ya da büyük nüans' denmez nedense...Nüans çok ince bir ayrım hatırlatmak maksadı içerir; 'Dikkat buyrun' manası taşır.. 'Fark' ise her hal de kullanılır...Kısaca ne demek istediğin anlaşılırsa yeterlidir bence...Saygılarımla levon10

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 637
Teşekkür aldi: 350
Level: 33
HP: 685 / 2982
685 / 2982
MP: 1424 / 1424
1424 / 1424
EXP: 1594 / 1612
1594 / 1612

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 18 May 2010, 14:15

Mevla aşkı  gerçek bir Leyla aşkından sonra daha kolay bulunuyor sanırım. Yada şöyle demek daha doğru olur; yüce mevlayı bulmak için zorlu kolaylı bir çok yoldan sadece birisi. Burada da  20 li yaşlarda bu eseri  dinleyen bir genç için ömür yolunu koşarak geçerken aramaktan yorgun düşülen Leyla iken  yaşı 70 olan bi gönül dostu için koşularak geçilen ömür yolunda Mevlayı aradığı gerçeğine ulaşabilir. Sonuçta aranan aşk değilmi Allah insanı yüreğinde aşk olmayanlardan eylemesin dediğim gibi gerçek sevgi olgunlaştıkça Yunusta  olduğu gibi Mevla aşkına er geç dönecektir.
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 137
Teşekkür aldi: 112
Level: 24
HP: 81 / 1353
81 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 735 / 766
735 / 766

49lukDIVAN isimli üyemize teşekkür edenler :
hakan1000

Yeni mesajgönderen orhangencebaynet tarih 18 May 2010, 14:40

Ben Gencebay şiirlerinde veya şarkılarında tam anlamında Tasavvufi manalar bulamıyorum açıkçası. Bu da bazen kafamı karışırtırıyor. Aslına bakarsanız Gencebay felsefesi diye birşeyden söz ediyorsak; Bir tarafta kula kulluk edene yazıklar olsun derken, diğer taraftan bir çok eserde sevgiliye kul olmak geçer. Allah'tan başkasına kul olmanın, bunu söylemenin şakası bile düşünülemez.

Başka gül koklamam senin üstüne
Başka göz değdirtmem güzel yüzüne
Allah şahidimdir, yıllar şahimdir
Seni kıble yaptım kalan ömrüme...

Bu sözler kime söyleniyor. Bir taraftan birini kıble yaptıysan kendine, ona tapıyorsun demektir. Bir taraftan da buna Allah'ı şahit tutmak insanı dinden imandan çıkarır. Bu ve benzeri sözler maksadı aşan sözlerdir. Ancak müslümanın sözlerinde "neyi kastettiğine" bakılır. Burada neyi kastettiği önemlidir. Bunlar hakkında cidden mantıklı açıklama yapabilecek var mıdır? Tartışma amaçlı söylemiyorum. Sadece her zaman dediğim bir şey var. Felsefe adamı bozar, aklını karıştırır sonra iki arada bir derede kalırsın.
Eski bir tanıdığı görmek gibi...
Yıllarca görmediğin kardeşine tekrar kavuşmak gibi...
Uyuyan devin uyanışı gibi...
Koca bir devletin Dirilişi gibi...

Kısaca Orhan Gencebay gibi...
Berhudar Ol

Kullanıcı avatarı
orhangencebaynet
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 16
Level: 4
HP: 0 / 61
0 / 61
MP: 29 / 29
29 / 29
EXP: 34 / 38
34 / 38

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 18 May 2010, 17:17

Gencebayın eserlerinde tasavvuf yoktur demek yanlış olur aynı zamanda baştan sonada tasavvuftur demekte yanlış olur. Ayrıca eserlerinin bazılarında sevgiliyi kıblesi eder burada yön anlamında duygularının yöneldiği aktığı aklının  ve yüreğinin doğrultusu anlamında kullanmıştır. Yoksa islami unsurlara ters öle tapınmaya yönelik düşüncelerle yazdığını kesinlikle sanmıyorum.
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 137
Teşekkür aldi: 112
Level: 24
HP: 81 / 1353
81 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 735 / 766
735 / 766

49lukDIVAN isimli üyemize teşekkür edenler :
hakan1000

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 18 May 2010, 19:32

Tasavvuf, dinsel boyutuyla beraber çok önemli bir felsefedir.Sonu yoktur.Güzellik ve aşk arayışı dinamiktir ve sizi ulaşılmak istenilen en güzel noktaya vardırır.Tasavvuf üzerinde günlerce konuşabilirim ve de yazabilirim.Çünkü bu felsefe ile zamanın da çok yakından ilgilendim.Tasavvufta, her söylenen ve sunulan sizin gördüğünüz,okuduğunuz ya da kulaklarınızın duyduğu şekilde algılanmaz.Eğer bu şekilde algılarsanız yanlış sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Gencebay'ın 40 yılı aşkın süredir ortaya koyduğu felsefesi ise ortadadır.Onu yakından duyumsayabilen bizler,onun nerede neyi kastettiğini ve ne yapmaya çalıştığını değerlendirebilecek yetilere sahibiz.Her sözün sadece kelimelerden oluştuğunu sanırsak ve kelimelere göre değerlendirirsek ,bazı şeylerin derinliğinden uzaklaşmış oluruz.

Yukarıda da söylediğim gibi ,tasavvuf felsefesi üzerinde kafasını çok yoran biriyim.Ancak konuları din eksenine çekmeye çalışırsak, bu sitenin kurallarına uymamış oluruz.O nedenle söylemlerimizin çok keskin olmasından kaçınmak gereklidir.Bu konuyu da başka perspektiften değerlendirmek daha uygundur.
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 401 / 417
401 / 417

Yeni mesajgönderen padoma tarih 18 May 2010, 19:41

tasavvuf nihayetinde bir felsefedir.ve sorgulanabilir ,yanlışlanabilir.özellikle ortaçağ tasavvufu diyebileceğimiz kısım hayli karanlıktır.pek çok tutarsızlığı içinde barındırır.şarkılardaki bu tarz temaları kültürel bir renk olarak görmek benim önerimdir.bunun aksi bir tavrın doğru olacağı kanatinde değilim.benim perspektifim budur.
Kullanıcı avatarı
padoma
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 19
Level: 8
HP: 0 / 159
0 / 159
MP: 76 / 76
76 / 76