Bir aktör olarak Orhan Gencebay'ın, müzik alanında olduğu gibi çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak şüphesiz dikkat çekici filmlerde baş rol oynadı. Bu filmlerin çoğu genel manada sinemasal değeri haiz olmamakla birlikte, Gencebay müziğine düşkün olanlara hitabetti. Bu genel girişin ardına ben kısaca asıl dikkat çekmek istediğim hususa geleceğim. Türk sinemasında, esasen müzik adamı olup da Orhan Gencebay gibi yakın tarih sinemasının en önemli aktrislerinin hemen tümü ile film çekebilen bir başka örnek daha bulunmamaktadır. Sanıyorum Filiz Akın dışında yakın tarihin bütün en önemli aktrisleri ile filmi vardır üstadın. Bir Türkan Şoray yoktu, onunla da reklam filmlerinde rol aldı. Bakarsak
Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Necla Nazır, Perihan Savaş, Gülşen Bubikoğlu, Müjde Ar, Hülya Avşar, Yaprak Özdemiroğlu, Oya Aydoğan, Yıldız Kenter, Melike Zobu, Nilgün Akçaoğlu...
Mesela Ferdi Tayfur fimografisinde bu kadar geniş bir aktris dağılımı bulmanız mümkün değildir.
Ben bir de konu dışında "Doruk" filminden bahsetmek istiyorum kısaca. Bu filmde Cüneyt Arkın var. Filmin afişinde Orhan Gencebay ismi Cüneyt Arkın'dan önce yazılmıştı. Şüphesiz Türk sinemasındaki yeri çok büyük olan Cüneyt Arkın'ın Orhan Gencebay ile aynı filmde rol alması önemlidir. Cüneyt Arkın filmografisinde de buna benzer başka bir örnek yoktur. Yani popüler bir müzik adamı ile aynı filmde rol almışlığı yoktur. Onun için sinemasal yönü epey tartışılır olsa da, Doruk filmi bence önemlidir.

(0%)

News