Uğrunda Bir Ölmek Kaldı

Eserlerinin Hikâyeleri, Eserlerin Müzikal Analizleri, Görüş ve Yorumlarımız...
Forum kuralları
Dikkat: Eserlerin hikâyeleri, eserlerin tek tek müzikal analizleri ve eserlerle ilgili yorumlarımız buraya...

- Gencebay Müziği ile ilgili genel konular için ise http://orhanabi.net/forum/gencebay-muzigi/ forumunu kullanınız.

- Eserlerinin felsefi analizleri için http://orhanabi.net/forum/gencebay-ideo ... felsefesi/ forumunu kullanınız.

Uğrunda Bir Ölmek Kaldı

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 18 Şub 2010, 22:45

Uğrunda bir ölmek kaldı
“Son Albümdeki Şarkılar” konusundaki yorumları okurken birden bu satırlar aklıma geldi ve sizlerle paylaşmak istedim. Aslında bu yazılacak olanlar aklımda “bir şarkının anatomisini dramatize etme” fikri vardı. İtiraf edeyim ki düşüncede olanı yazıya dökmek Gencebay gibi ustaların işi…Enstrumanlarda hata etmiş olabilirim. Siz onları doğru olanlarla değiştirirsiniz.
İşte bir şarkının anatomisi.Önce gitarın dansı geliyor ardından sitarın üç nota ile fakat tarifsiz bir kıvamda muhteşem eşliği ve yaylıların “bizsiz asla olmaz” der gibi sahneye dalışları…Ama ne dalış, dinlerken sanki yaylılar her tarafınızı kuşatmış ve sanki yüzlerce yaylı var çevrenizde.
Yaylılar sakinleşiyor ve sonra yine gitar ile sitarın aşık atmasına tanık oluyoruz. Gitar “olayı ben anlatayım” diyor; sitar, “elbette elbette” diyor… Sonra gitar “işte böyle” diyor; sitar, “buna ne denir ki” diyor.
Sonraaaa… Dağların doruklarından yüzlerce atlı doludizgin gelir gibi bateri bir giriş yapıyor ki… Bir bateri bu tarz müziğe ve sözlere başka nasıl adapte edilir? Sonrasını yani ilk söz duyulana kadar olan kısmını tariften acizim.
“Bilemezsin ki” diye söze başlıyor ve yine birbiriyle tam uyumlu orkestra söze eşlik ediyor ve “nereden bileceksin ki” der gibi çalıyor.“Gönlümde bir kavga var, göremezsin ki” derken size sanki platonik bir aşkı anlatıyor gibi gelir önce…Ama devamı var.“Sen benim şu gözlerimi her zaman yaşlı bıraktın” derken demek ki karşı taraf olaydan haberdar.
“Aşkıma kul oldum isem, sanma aşkı sen yarattın” derken ayağını denk al mı demek istiyor diye düşünebilirsiniz.

“Sen bende ben gibisin” derken “Evet öyle.Aşkı bitirmek demek kendimi bitirmek demektir.Sen bende olduğun için de kendimi harap edemem.Seni terk etmem demek kendimi terk etmem demektir”  diyerek konuya açıklık getiriyor.Sonra başlıyor orkestrasıyla destan yazmaya.Burada bitiriyorum. Çünkü ben de bittim. Sonrasını gönül dostlarına havale ediyorum. Belki tamamlayan olur. Fakat bir sözün üzerinde daha durup öyle noktalayayım:“Sen hayatsın derken “  çoğu dinleyene nakarat gibi gelebilir ama Gencebay’ın kendine has vurgusu var ya … ki onu birçok mizik adamından ayıran da bu bence; birincisinde sen hayaaaatsın derken hayatsın’a vurgu yapıyor, ikincisinde sennn hayatsın derken sen’e vurgu yapıyor ve bu kelimeler tek tek ağzında vals yaparken tangoya dönüyor.…Not : İsteyene orijinal plak kayıtını özelden gönderebilirim.

En son yavuzdiyebiri tarafından 28 Haz 2010, 05:24 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
HER SÖYLEDİĞİN HAK OLMALI FAKAT HER HAKKI SÖYLEMEYE SENİN HAKKIN YOKTUR.
HER SÖYLEDİĞİN DOĞRU OLMALI AMA HER DOĞRUYU HER YERDE SÖYLEMEK DOĞRU DEĞİLDİR.
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 65
Teşekkür aldi: 141
Uyarılar: (0%)
Level: 14
HP: 4 / 426
4 / 426
MP: 203 / 203
203 / 203
EXP: 243 / 257
243 / 257

5 yavuzdiyebiri isimli üyemize teşekkür edenler :
benim_dertlerim, crematory, idam_mahkumu, Murat Yaşar, Razor

Re: Uğrunda Bir Ölmek Kaldı

Yeni mesajgönderen topraktanbircan tarih 18 Şub 2010, 23:02

Şimdiye kadar okuduğum en güzel Gencebay eseri analizi(bence)
Eser ancak böyle betimlenebilirdi.Gencebay'ın da bestelerken birebir bu duyguları taşıdığından eminim.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 15
Teşekkür aldi: 87
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1421 / 1495
1421 / 1495

topraktanbircan isimli üyemize teşekkür edenler :
yavuzdiyebiri

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 19 Şub 2010, 02:31

Harika bir analiz hocam,

Müsadenle devamını ben getirmek istiyorum...

"Sen Hayatsın"ın ardından, Davul; ben size yol göstereyim çaresini siz bulun, elektro bağlama hemen atılır, yaylıları peşine takar Sitar bu hıza yetişemesede, arada bir orkestraya fikir beyan eder, bu esnada tüm orkestra, nihavent makamı ve melodiler sadece tek birşey düşünmektedir, "sevgiliye" daha ne verebiliriz?

Nihayet yaylıların aklına birşey gelir, son derece radikal bir fikir; ama verilebilecek en son şeydir sanki... Gitar ise yaylıların fikrini bir an evvel beyan edebilmek için bir jest yapar ve madrid'li ispanyol güzel maria'ya evvelinden ithaf edilen ispanyol akorlarını yaylılara adete armağan edercesine sözü gencebay'a bırakır, "düşündüğümüzü söyle sevgiline...

Ve Gencebay orkestradan aldığı o ulvi güç ile;

"Bir ölmek kaldı..." evet, evet son çare de bu. Bir ölmek kaldı, istersen öldür, daha ne kaldı? aklıma gelmeyen başka birşey varsa da, onu sen söyleyiver, hemen yerine getireyim sevdiğim.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

idam_mahkumu isimli üyemize teşekkür edenler :
yavuzdiyebiri

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 19 Şub 2010, 17:20

Çok güzel tamamladın idam_mahkumu
Çok de espirili olmuş. "Sitar bu hıza yetişemesede, arada bir orkestraya fikir beyan eder" cümlesine bayıldım. Evet, sitarı çok güzel anlattın.Aynen dediğin gibi yapıyor.
Demek ki enstrumanlar gerçekten konuşuyor. Olanı biteni zaten onlar anlatıyor da sözler sanki enstrumanların üzerine boyasını atıyor. Vurgulamak için... Ki eseri asıl gösteren boyadır. Bu yerine göre siyah olur yerine göre beyaz...Yada gökkuşağı gibi rengarenk...
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

4 / 426
203 / 203
EXP: 243 / 257
243 / 257

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 16 Nis 2011, 10:40

Şu an 16 Nisan 2011 Cumartesi 10:30. Samanyolo TV'de Dertler Benim Olsun filmini izliyorum. Film müzikleri konusunda zaten muhteşem olan bu filmde yine o muhteşem sahne geldi. Ve ben yine biryerlere gittim geldim. Hani şu düğün sahnesinde "Bilemezsin ki"'yi söylediği bölüm. Defalarca izlemiştim de bir şeyi hiç görememişim. Bu bölüm Gencebay'ın klip olarak yaptığı en özgün ve en güzel klibidir diye düşünüyorum. O kadar doğal ki. Film için yapıldığına inanmak çok zor. sanki o an o şarkıyı yaşıyor (Tıpkı "Al Yazmalım filminin" sahneleri gibi. Kadir baba ve Türkan abla için o film çok ayrı bir değere sahiptir. Sanki kendilerini oynuyorlarmış gibi...) Sahnede yürüyüşü o kadar doğal ki... Hele ki o muhteşem an, beni hülyalara daldıran bölüm. "Hem yakınsın  derken elini önce göğsüne getiriyor, hem uzaksın derken elini bağrından uzaklaştırıyor... Hem gerçeksin derken yüzü müjdelenmiş gibi şekil alıyor, hem rüyasın derken hayal kırıklığına uğramış ifadeyi tam yansıtıyor. Zaten gençlik de var. Hem zaten filmdeki versiyon daha çıpçıtır, bemberrak.... Tüm film boyunca "Aşkımızın Duası" alt yapı çeşitli enstrumanlarla....Yazmaktan acizim. (Bu arada plaktaki "Uğrunda bir ölmek kaldı" versiyonu da tam baba versiyonu)
İşte dostlar böyle...
Bir daha yorum yazmayacaktım. Fakat bu anılar yazdırıyor.
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

4 / 426
203 / 203