BİRİCİK'TEN MUHTEŞEM GENCEBAY ESİNTİLERİ

Ucu Görünmeyen Bir Deniz Daha...

BİRİCİK'TEN MUHTEŞEM GENCEBAY ESİNTİLERİ

Yeni mesajgönderen bilemezsinki tarih 31 Eki 2007, 20:25

Kullanıcı avatarı
bilemezsinki
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 1
Uyarılar: (0%)
Level: 4
HP: 0 / 61
0 / 61
MP: 29 / 29
29 / 29
EXP: 36 / 38
36 / 38

bilemezsinki isimli üyemize teşekkür edenler :
fatihefe

Re: BİRİCİK'TEN MUHTEŞEM GENCEBAY ESİNTİLERİ

Yeni mesajgönderen yaşamak_bu_değil tarih 01 Kas 2007, 20:58

Çok teşekkürler. eline sağlık.....
Derdim Dünya dan BÜYÜK.....

http://www.orhanabi.net/chat " Radikal Gencebay cıların buluşma noktası! "
Kullanıcı avatarı
yaşamak_bu_değil
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 4
Teşekkür aldi: 12
Level: 23
HP: 49 / 1225
49 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 652 / 698
652 / 698

Yeni mesajgönderen yaşamak_bu_değil tarih 01 Kas 2007, 21:27

seni buldum ya nın müziği aynen eklenmiş doğru mudur ? :) pek bi düzenleme yapılmamış

Kullanıcı avatarı
yaşamak_bu_değil
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

49 / 1225
585 / 585
652 / 698

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 01 Kas 2007, 21:32

yaşamak_bu_değil yazdı:seni buldum ya nın müziği aynen eklenmiş doğru mudur ? :)

Tabi aynen... Biricik'in çoğu kaydında bu vardır. Kopyala yapıştır :) Tabii bu kararları Gencebay veriyor.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 363
Teşekkür aldi: 1029
Level: 46
HP: 1645 / 7478
1645 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3619 / 3828
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen yaşamak_bu_değil tarih 01 Kas 2007, 21:34

abi kadına yakışıyo ya ne diyelim :) yani mesela müslüm gürses in sende bizdensin e bak aynen konulsa müzik iyi olurmu böyle? :)  Nerede, nerede  :)  buda aynıymış ......

Kullanıcı avatarı
yaşamak_bu_değil
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

49 / 1225
585 / 585
652 / 698

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 11 Kas 2007, 01:08

Paylasim için tesekkürler "bilemezsinki".

Batsin bu dünya, Nerede ve Seni Buldum Ya´yi dinlemedim, Seni Buldum Ya´yi yalniz çok önceleri bir duymustum. Digerlerine deginecek olursam;

Öncelikle Biricik hakkinda bir iki kelam etmek gerekir; Benim ve sizler gibi Gencebay severlerini tatmin etmenin ne kadar zor oldugunu sizler en az benim kadar biliyorsunuzdur. Su baglamda ki; Gencebay´in okudugu kendi eserlerini baskalarindan duyunca çogu zaman bende bir tatminsizlik olur, begenmem, begenirsem ite kaka gibi olmustur sanki, bir sekilde hosnut olmam, sarkinin potansiyeli bir sekilde bana yansimamis olur... Bu ya düzenlemedeki yetersizlik, ya da dogrudan sarkinin - düzenlemesi baglaminda - katletildigi yüzündendir, ya da sarkiyi okuyan kisinin sarkiyi, çok basit - okumayi becerememis olmasindandir; ya sarkidaki duyguyu yansitamamistir, ya da sesi o sarkiya küçük gelmistir veya uymamistir...

Kimler okumadi ki Gencebay eserlerini..? Su piyasada son 45 yil kim Gencebay´in eserlerini okumadi..?? Ve bunlarin hangisi tatmin edecek bir performans sergiledi..?? Kisiden kisiye bunun cevabi degisir elbet, ama benim için bunlarin sayisi iki elde olan parmaklarin sayisini geçmez... Biricik´te bu az sayida olan isimlerden birisi benim siralamamda.. Her ne kadar o bile beni tam anlamiyla tatmin etmemisse de, özellikle de 80´lerde yorumunda - arabesk dalgasina kendisini kaptirdigi yüzünden - bir bozukluk meydana gelmeye baslamisti... (Gereksiz girtlak nagmeleri falan)... Ama Biricik´in performansina söyle genel anlamda bakilirsa, gerçekten gayet duygu yüklü ve güçlü bir yorum. Öyle ki 70´lerde sanki - yorum babinda - Gencebay´in bir disi versiyonu olmaya ugras vermis gibi.. Ses güçlü, girtlak nagmeleri yapmak onun için sorun degil, ses tonunda insanin zaman zaman tüylerini tiken tiken edebilecek tanimlamasi zor bir renk var... Elestirilecek bir noktasi bazen girtlak nagmelerinde abartiya kaçabilmesi, bunun da detonelere yol açabilmesi, ama genel olarak bence iyi, gayet iyi...

Çok kisa olarak Biricik hakkindaki genel düsüncelerim böyle.

Dinlemis oldugum sarkilara bakarsak - yani Al senin olsun, Bagrimda bir Ates, Birakin da yasayalim ve Güle Güle - bir tek Bagrimda Bir Ates´in düzenlemesi ayni Gencebay´in da kendi okudugu versiyondaki düzenleme.. Digerleri Biricik´in yorumu için hazirlanmis özel düzenlemeler... Peki bu düzenlemeleri kim yapmis, bilen var mi..?? Bana en çok Birakin Da Yasayalim eserinin düzenlemesi Gencebay düzenlemesiymis gibi geldi, digerleri sanki bildigimiz tarzdan biraz sapiyor gibi.. Ama Gencebay sirf farklilik olsun diye öyle de yapmis olabilir, yani o düzenlemeler de Gencebay´in olabilir, bilmiyorum, bilen aydinlatsin :- ) Yalniz hiç biri Gencebay´in kendi okudugu versiyonlardan bildigimiz düzenlemeleri tutmaz, özellikle Al Senin Olsun´un bu Biricik versiyonunun düzenlemesi bildigimiz versiyonun yanindan dahi geçemez...  Dedim ya, Gencebay´dan sonra tatmin olmak zor :- )

Biricik yorumuna gelince, Bagrimda Bir Ates yorumunu begendim en çok. Gerçekten duyguyu hissediyorum, sarkiya hem kendi birseyler katmis, hem de duygudan, ruhtan sapmamis... Dinlemesi bir keyif. Al Senin Olsun da oldukça iyi.. Digerleri de tatmin etti beni. Ya, Biricik´in okudugu bir çok Gencebay eseri için bunlari diyebilmek mümkün, çünkü her ne kadar okuduklarinin hepsinde ayni performansi gösteremiyorsa da, hepsinde duyguyu 100% yansitamiyorsa da, en azindan belli bir çizgisi var... Elbetteki bu müthis duygu yüklü eserlerin sahibi olan Gencebay´in yansittigi duyguyu ve samimiyeti yakalamak zor birsey... Su güne kadar hiç bir sarkiciyi dinlemedim ki, bana Gencebay´in kendi okudugu eserlerini Gencebay´dan daha iyi okumus, bana daha çok hissetirmis.. Gencebay sarkilarini yasayan bir insan ayni anda... Bu sartlarda Biricik bana göre iyi seyler yapmis zamaninda, en azindan kendi adima ona mütesekkirim bu eserleri bir de kendisinin okuduguna, zaman zaman Gencebay´in kendi sesinden de duymamis oldugumuz eserleri bizlere sunmus olmasina...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 154
Teşekkür aldi: 96
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 11 Kas 2007, 02:31

Değerlendirmelerinde haklısın Serdar'cığım. Özellikle Orhan abiden dinlemeye alıştığımız, defteri dürülmüş şarkıların bir başkasından dinlemek kabak tadı veriyor. Şunuda belirtmekde fayda görüyorum, şahsen bir Gencebay şarkısın başkasından dinliyorsam önce orkestraya bakıyorum. Nasıl aranje edilmiş, bağlama varsa nasıl çalınmış, kim çalmış, şarkıda farklı neler yapılmış, kim aranje edilmiş, yaylılar nasıl, duygu nasıl..

Sonra okuyana bakarım, sesi nasıl, iyi birimi, eserin hakkını vermiş mi?..

Sonra eserin kendisine bakarım, hatalı eksik, yalan yalnış bir kısmı var mı, konu çarpıtılmış mı vs.

"Şu sanatçı Orhan abinin eserlerini iyi okuyor" dediğim bir kimse yok. Benim işim şarkıya endexli.. Meselâ Biricik Bunca Yıl Habersiz'i çok iyi okumuş...Ama Kördüğüm'de aynı lezzet yok...Neşe Karaböcek Sarhoşun biri ve Dertler Benim Olsun'u çok iyi yorumlamış, ama Duyun Beni yorumunun alakası yok... Özellikle benim için başka sanatçı yorumlarında ilk dikakt ettiğim ve beni can evimden vuran şey, aranje, duygu ve melodinin işlenişidir.

Gencebay aranje ettiyse şayet diyecek laf yok zaten. Fakat başka bir aranjör aranje etmişse, bilhassa dikkat ederim. İncelerim. Piyasa aranjörleri şarkıları berbat eder.. Ama bir Esin Engin, Özer Şenay, Vedat Yıldırımbora, Norayr Demirci aranjeleri beni her zaman baştan çıkarmıştır :) Özellikle Demirci düzenlemeleri beni mahfeder. Sizinle bu düzenlemeleri paylaşacağım...

Şuan mesela açtım, Neşe Karaböcek - Dertler Benim Olsun'u dinliyorum.. Aranje Orhan abimize ait. Bu eseri Neşe hanım, 1977 yılında okumuş diyebiliyorum... Özellikle şarkının kaydı, düzenlemesi 1974, Orhan Gencebay versiyonundan daha lezzetli diyebilirim. Hele ara sazı yok mu ? Ara sazının ardından Orhan abimizin kaydında Sol üzeri Nihaventten, Re üzeri uşşak'a geçiyor. Bağlama ve ney taksimini bilirsiniz. Yarar, öldürür bizi... Ama Neşe Karaböcek düzenlemesinde ara sazda tam Elektro bağlama ve Ney gireceği yerde, yaylılar hızını hiç kesmeden devam ediyor. Nihavent'in büyülü sokaklarında geziyor yaylılar, bu beni çok etkiliyor...

Biricik'in çoğu kaydının aranjesi merhum Özer Şenay'a ait. Bazı kayıtlarında Elektro bağlamayıda Özer baba çalar. Zaten az çok belli eder aranje. Gencebay'ın aranjelerinde her zaman bir saflık, doğallık ve ustalık vardır.

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

1645 / 7478
3570 / 3570
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 11 Kas 2007, 03:24

idam_mahkumu yazdı:Şunuda belirtmekde fayda görüyorum, şahsen bir Gencebay şarkısın başkasından dinliyorsam önce orkestraya bakıyorum. Nasıl aranje edilmiş, bağlama varsa nasıl çalınmış, kim çalmış, şarkıda farklı neler yapılmış, kim aranje edilmiş, yaylılar nasıl, duygu nasıl...

Aynen, bu bende de var Ömer. Gencebay bizlere düzenlemeleri ile de öyle bir hizmet etmis ki, böyle bir aytintiya cok önem veriyoruz. Halbuki günümüzün müzik piyasasina baktigimiz vakit alt yapi yapmak öyle kolay ki... Al bir org, ufak da bir stüdyo olsun, bilgisayar hazir, 5-6 kemanist bul getir, al sana orkestra, al sana düzenleme... Eskiden de pek farkli degilmis aslinda, olayi yine kemanla, bir kac ritm tutan kisiyle bitiriyorlarmis... Olayi cözen Gencebay olmus; Yeni bir müzik tarzina yönelen Gencebay sadece bunun ile kalmamis, düzenleme baglaminda da cok sesli denemeler ile bugün hakettigi ilgiyi görmeyen bir devrimi yaratmis müzigimizde.

idam_mahkumu yazdı:"Şu sanatçı Orhan abinin eserlerini iyi okuyor" dediğim bir kimse yok. Benim işim şarkıya endexli.. Meselâ Biricik Bunca Yıl Habersiz'i çok iyi okumuş...Ama Kördüğüm'de aynı lezzet yok...Neşe Karaböcek Sarhoşun biri ve Dertler Benim Olsun'u çok iyi yorumlamış, ama Duyun Beni yorumunun alakası yok...

Katiliyorum, önceki yazimda belirtmis oldugum gibi, yine Biricik örneginden yola cikacaksam, sahsen bir cok yorumunu gayet iyi buluyorum, ama dedigim gibi performans konusunda dalgalanmalar oluyor, her bir performans tatmin etmiyor.. Ya, sonucta o sarkiyi en iyi yansitacak insan o sarkiyi ya dogrudan ya da dolayli da olsa yasamis olandir, bu da sarkinin bizzat sahibi olanidir bence..

idam_mahkumu yazdı:Biricik'in çoğu kaydının aranjesi merhum Özer Şenay'a ait. Bazı kayıtlarında Elektro bağlamayıda Özer baba çalar. Zaten az çok belli eder aranje. Gencebay'ın aranjelerinde her zaman bir saflık, doğallık ve ustalık vardır.

Aydinlattigin icin tesekkürler Ömer :- ) O halde Birakin Da Yasayalim´in düzenlemesi de Özer Senay´a aittir, cünkü baglama Gencebay´inkine pek benzemiyor.. :- )

Bu arada Norayr Demirci´nin düzenlemelerine ben de hastayim. Kaderimin Oyunu, Kabahat Seni Sevende düzenlemeleri özellikle benim en cok tanidiklarim, gercekten Gencebay sarkilarini farkli ve ayni zamanda güzel yansitan az uz calismalardandir Demirci´nin calismalari...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

117 / 1963
937 / 937
EXP: 1035 / 1087
1035 / 1087

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 11 Kas 2007, 03:48

Biricik'in hikâyesini bilir misiniz ? Nasıl Orhan abile tanıştı, nasıl meşhur oldu ?... :)

Yıl 1974... Kervan plakçılık stütyolarındayız :) Cengiz Coşkuner, Vedat Yıldırımbora, Mine Koşan, Özer Şenay, Orhan Gencebay oradalar... Mine Koşan için " Dert Bende Derman Sende" şaheseri aranje ediliyor...

Davulcu Burhan Tonguç... Orhan abinin hitap şekliyle "Burhan Baba" :) Burhan babamız, caz müziği bataristiymiş aslen... Biricik babasıdır. Üvey babası ama.

Biricik ablamız o yıllarda 17 yaşında bir genç kız... Müzikle arası iyi. Çünkü babası bir müzisyen zaten. Burhan baba, kızının gitarist ve perküsyonist olmasını istiyormuş. Kızının sesinin güzelliğinden o da haberdarmış ama, şarkıcı değil müzisyen olmasını daha çok istiyormuş. Bu yönde gayret gösteriyormuş...

Biricik ablamız şarkıcı olmasaymış, Gencebay orkestrasında hatrı sayılır bir eleman olabilirmiş. Belki davulcu olarak, belki gitarcı olarak... İyide perküsyon çalıyormuş zaten..

Neyse...

O gün babası elinden tutup kızı stütyoya getirmiş. Orhan abi ile Özer Şenay bir o da da " Dert Bende "nin notalarını yazıyorlar. Vedat Yıldırımbora, Cengiz Coşkuner ve Burhan baba davul, elektro bağlama ve akustik elektro gitar ile " Dert Bende " yi tıngırdatıyorlar, Mine Koşan ise prova yapıyor. Biricik'te orada bir yerde oturup seyrediyor. Bir ara mola verilmiş, çay ve sigara molası :)

Stütyonun ses kayıt kısmında sadece Biricik ve Cengiz Coşkuner kalmış. Burhan baba ve Vedat Yıldırımbora içerdeler, nota yazıyorlar felan... Biricik çok hevesliymiş ses sanatçısı olmaya, çok ilgiliymiş ama babası pek sıcak bakmıyormuş...

Bir hevesle ses kayıt odasındaki mikrofona yanaşmış... Demin Mine ablasından duyduğu sözleri mırıldanmaya başlamış

" Dert bende, derman sende... Aşkı bende ferman sende..."

Cengiz Coşkuner'in kulağı gelmiş bu büyülü ses... Cengiz abimizde olaya kayıtsız kalmamış, gitarı ile eşlik etmiş ufaktan.... Biricik ablamız cesaret alıp daha gür okumaya başlamış, devam etmiş. Cengiz baba hemen kayıt cihazını çalıştırmış, olan biteni kayıt etmek için.. Derken şarkı bitmiş. Akustik elektro gitar ve Biricik ablamızın sesi artık kayıt altına alınmış olmuş... Cengiz baba hemen kaydı içeri getirmiş,

"Beyler, dinleyin şunu..."

Dinlemişler, çok beğenmişler... Yahu Burhan baba, bu kızı niye harcıyorsun demiş Orhan abi... Şu kızın elinden tutalım demiş.. Babası müzisyen olmasını istiyormuş ama kısmet şarkıcılık olmuş...

Derken, 1974 - Dermansın Gel / Aşk Bence Sen Demektir
Kervan Plak 75

45 liği ile Biricik'in müzik serüveni başlamış... ;)

Eksik yada hatalı kısım varsa düzeltiniz :) Berhüdar Ol'un...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

1645 / 7478
3570 / 3570
3619 / 3828

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 11 Kas 2007, 04:04

Demek 17-18 yaslarindaymis ha Biricik o zamanlar...? Ses cok daha olgun gelir bana hep... Zaten 80´lerde de seste belirgin bir kalinlasma meydana geliyor, girtlaktaki degisimi gectim, o tamamen kendisinin sekillendirdigi birseydi, ama kalinlasma tabii elinde olan bir durum degildi... Bu durumda kalinlasma olayi da 25 yaslarinda falan meydana geliyor, yani dogal..

Gercekten güzel bir hikaye... Ne yazik ki Biricik o zamanin bir cok degerli sesi gibi kaybolup gitti... Simdi "sarkiciyim, sanatciyim" diye gecinen bir yığın cöp yerine Biricik´ler v.b.´leri sesleriyle elbette bir zenginlik katarlardi su piyasaya..

Gecen yil Gencebay´in konuk oldugu bir Armagan Caglayan talk show´unda Biricik´e baglanilmisti, Gencebay ile uzun yillar görüsemediklerini ögrenmistik... Niye, bilinmez, ama en azindan "zararin neresinden dönülürse kar" hesabi Biricik´ten simdi söyler birseyler duysak fena mi olurdu... 1974´de 17 yasindaysa bugün 50-51 yaslarinda sesinin en olgun ve oturakli oldugu zamanlardir simdi muhtemelen..

Neyse, daldik gittik.. Tesekkürler Ömer anlattigin icin.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

117 / 1963
937 / 937