Arkadaşlar röportaj olayında stratejimiz biraz değişti. Bu fırsatı kaçırmamak adına, en azından bir temsilci arkadaş göndermeye karar verdik. Buzdağı gidecek. Mümkün mertebe konularımızı yansıtacak, ama asıl ve daha önemli sağlam bir ekip ve tam donanımlı röportaj,gönül dostları buluşmasına zemin hazırlayacak. Ben Bu başlığa yazılan önemli soruları derledim, Buzdağına gönderdim. Tümünü sorabileceğini sanmıyorum, artık muhabbetin gidişatına göre sorulur. Resim çekecek, bağlama kaydı yapacak olursa, Orhan abinin anlattıklarını not edecek. Hakkımızda hayırlısı...
Bazı mükerrer soları elemeye çalıştım.
İşte Gencebay'a sorulacak sorular...
SORULMASI GEREKEN SORULAR
1 – Dert bende, Yağmur , Ayrılık Günü besteleri kendisine mi ait.
1. Dublör filmi nedir, nasıl bir filmdi,neden yarım kaldı ?
2. Sevda Borcun var klibi neden yayınlanmadı, orhanabi.net üyeleri ile paylaşmak mümkün mü
3. Albüm hazırlanırken artan eserler var mı bu eserler neden extra-özel bir albüm olarak piyasaya çıkmıyor.
4. Yakılacak Yara Şaheserinin başka versiyonu var mı, enstrümantal versiyonunu orhanabi.net üyelerine hediye edebilir mi
5. Film müzikleri albümünün ikincisini büyük bir hevesle bekliyoruz, albümün içeriğini Orhanabi.net üyeleri belirleyebilir mi
6. Bağlama konçerto albümü yapacak mı,
7. Doruk filmindeki yağlı tablo nerede, o nu kim yaptı.
8. Berlin senfoni oresktrası Orhan babayı çağırdı mı, Orhan baba neden gidemedi
9. Orhan ağabeyi ne zaman yeni bir filmine başrolde göreceğiz.
10. Akademik bir platformda ne zaman türk müziği hakkında profesörler eşliğinde bir çalışma yapacakmısınız.Sizin yaptığınız müziği basit müzik görenler için?
11. M. Bardakçının iddaalarına karşın bardakçıya cebap vermeyi düşünüyormu?
12. Albümlerde afiş sorunu yaşıyoruz. bununla ilgili bir önerisi varmı. afişlerin ücretsiz olduğunu biliyorum ama 20 liradan aşağı afiş bulmak imkansız bize neler öneriyor.(örn: orhanabi.net müdavimlerine her albümde afiş verebilirmi)?
13. Eski dönemlere ait bağlama kayıtları varmı? varsa bunları albüm olarak çıkarmayı düşünüyor mu?
14. Yürekten olsun albümünün batı kemanları ilede icrası doğrumu, doğru ise bun, albümdeki eserleri tane tane dahi olsa bizlere ulaştırmayı düşünüyor mu?
15. Eski dönemlere ait bağlama çalarken kayıt edilmiş videoları varmı? (filimler hariç)
16. .Kendisi için bu kadar didinip çaba sarf eden gönül dosstlarına yılda bir defa dahi olsa misafir edip stüdyoda çalışmalarını izleme imkanı sağlayabilirmi.
17. Müziği ve bazı sanat dallarını başka bir perspektife göre ikiye de ayırabiliriz:
1-Popülerlik kavramına göre yapılanlar,
2-İdealist bakış açısına göre yapılanlar.
Gencebayyaptığı çalışmaların önemli kısmını ,popülerlik kavramını idealist bir bakış açısıyla değerlendirerek bize sunmuştur.Benim Gencebay'a soracak olduğum en önemli soru;Bundan sonra yalnızca idealizm çerçvesinde çalışmalar yapıp yapmayacağıdır.Bu da biraz da Mesut Özşahin arkadaşın söylediklerine de denk düşmektedir..
18. ''SEVEMEDİM KARA GÖZLÜM'', '' BALIKÇI GÜZELİ'' FİLMİNDE TÜRKAN ŞORAY VE KADİR İNANIR'IN OYNAMIŞTI HATIRLARSINIZDIR.BU FİLMEDE KENDİSİNE KADİR İNANIR'IN ROLÜ TEKLİF EDİLDİ Mİ? SONUÇTA ESER FİLMİN ADI.SENARYOYA ETKİSİ ,YÖNLENDİRMESİ OLMUŞ MU?
19. Bağlama konçertosu içerikli bir albüm biliyoruz ki var praje olarak ancak,ne zaman sunulacak ve nasıl bir çalışma olacak(Ahmet Koç ta çalabilir diye duymuştuk)
20. Neden obua, akordeon, buzuki ve sitar gibi kendisiyle özdeşmiş enstrümanları artık kullanmıyor?
21. Neden arenjelerini daha çok canlı enstrüman kullanarak, özellikle altyapıda bilgisayar kullanmadan yapmıyor?
22. Yeni albümde, daha önce ön plana çıkmamış enstrümanlarla tanışacak mıyız?
23. Neden klarnet?
24. Son dönemlerde yaptığı pop şarkılarını günümüz modasına uymak mı yoksa yön vermek için mi yaptı?
25. Klasik Türk Müziği ağırlıklı parçalarını unutulmaya yüz tutmuş enstrümanlarımızı kullanarak icra etmeyi düşünür mü?
26. Akustik ve hücum kayıt arenjelere yer vermeyi düşünüyor mu?
27. Ben o zaman ölürüm eserini zamanında kendisi de okudu mu?
28. gündemi meşgul eden 2012 olayıyla ilgili saptamaları mutlaka vardır kendisinin bu konulara olan ilgisi malum..
29. 1970'ler başında stüdyo çalışmalarında orkestrasyonda kimler vardı?
30. Hiç Erol Pekcan'la çalışıldı mı?
31. 1950'lerde Paul Anka'yı dinler miydi?
32. 60 ve 70'lerin pop ritimlerinden ne kadar etkilendi?
33. Dedeefendi, Münir Nurettin, Hafız Burhan gibi isimlerden başka Türk Sanat Müziği'nde beğendiği bestekarlar kimler? (bu soruya cevap vermiyor)
34. Timur Selçuk, bir dönem kendisi ile polemiğe girmiş olsa da "ayrılanlar için" ve "ispanyol meyhanesi" besteleri Gencebay müziğine yaklaşmıyor mu?
35. Yıldırım Gürses beste ve yorumları "serbest çalışmalar" kategorisine ne kadar girer?
36. "Hatasız kul olmaz" da gitarist kim?
37. Kayıtlarında bağlamadan başka hangi enstrümanları çalmıştır?
38. Senfoni ve konçerto çalışmaları ne zaman başladı, bu eserler hakkında bilgi verebilir mi ve ne zaman biter?
39. 10 yıl önce yaptığı Cevap Ver albümünde tamamen akustik enstrümanlar kullanmıştı. Yeniden böyle bir çalışma düşünür mü?
40. Hangi müzisyenlerle fikir alışverişi içinde olmuştur, kimler plaklarında çalmıştır (60^lardan bu yana)?
41. -- mesala arayıp da bulamadığımız notaları bizlerle paylaşmayı veya bir kitap olarak sunmayı düşünüyor mu
42. Müziğini dünyaya açmanının ve Gencebay müziğinin Mozart,Beethoven,Çaykovski gibi isimlerin müzikleriyle birlikte anılması, batıya mal edilen kavramların(konçerto,senfoni gibi) Bütün dünya müziklerinde ve bilhassa da Türk müziği gibi tarihin derinliklerinden gelen zengin kültür birikimine sahip eşsiz duyumda olan bir müziğin bu yapılarla sentezlendiği Gencebay müziği örneklerinin hem kendi kabiliyet ve emeğine hem sevenlerine hem de Türk müziğine bir vefa borcu olarak tüm insanlığa duyurulması için bir girişimi var mı?Varsa bu girişimleri bağlama konçertoları ve senfonik şiirlerle mi yoksa Gencebay müzik akademisinin hamleleriyle mi beslemeyi düşünüyor?
43. Son albümlerde özellikle bazı çalışmalarda sanatan ve müzikaliteden çok piyasa müziği ve popülarite gözetiliyor.Yalnızca içinden geldiği gibi tüm birikimini sergileyip bütün piyasa şartlarını göz ardı ederek sanat için sanat yaptığı(halk için sanattan çok) çalışmalarının sayısını rttracak mı?En az akımlara uyduğu kadar akım yaratan bir Gencebay görmek istiyoruz,aynen eskisi gibi...
44. Geçmişten beri kervan plağın bantlarında saklı olan ancak piyasaya sunulmayan çalışmaları var mı?Varsa bunları bizle paylaşmayı düşünüyor mu?
45. Türk Sineması Eşkıya filminden itibaren bir canlanma döneminde,bana kalırsa belgesel tarzı yahut ana konusu MÜZİK ve müzik aşkı olan müziğin büyüsü gibi bir sinema filmi gündemde olabilir mi?Kendisine bu yönde bir teklif geliyor mu?
46. Orhan Baba halkı çok iyi tanıyan biri olarak pop ve rock eğiliminin farkında olan birisi, genel olarak yeni akımlara ve yeni formatlara hep saygı duymuş ve gençlerin tercihlerini olağan karşılamıştır.Ve albümlerde gündemi de kapsayan parçalara yer vermiştir.Ve genelde klipler de bu şarkılara yönelik olmuştur ve genel olarak klipler albüm satışlarına benim kanımca büyük etki eder.Son albümünde kaç şarkıya klip düşünüyor ve eğer bu sayı iki ya da üçse bu klibin kararını hayranlarına bırakmasını tavsiye ediyorum.
47. gerek albümlerinde gerek albüm dışı olarak ciddi sayıda bağlama kayıtları var diye düşünüyoruz..acaba bu kayıtları görüntülü veya görüntüsüz albüm olarak paylaşmak ister mi ? biz hayranlarına bir güzellik yapmak ister mi bu konuda ? şüphesiz ki bağlama konusunda devrim yapmış bir ustanın bu konuda geriye özel bir miras tarzında bir albüm birakmasi hoş olmaz mi ? sıfırdan icra edilen bağlama konçerto albümü değil bahsettiğim..bugüne kadar yapılan kayıtların paylaşımı ?
48. bazı şarkılarının enstrümantal şeklini albüm şeklinde paylaşmak ister mi ? veya en azindan "Gönül Dağı "Eserinin Enstrumantalini röportaj yapan arkadaşımıza verse,arkadaşımız da bizimle net ortamında paylaşması mümkün olur mu ? ( bu kişisel isteğim)...
49. müzikal çözümleme,inceleme açısından böyle bir hizmetin gerekliliğine inanıyorum...kim bilir ilerde belki müzik okullarında,akademilerinde Gencebay Müziğinin Analizleri yapılacak ve materyal olarak elde en azindan bir albümün bulunmasi hoş olmaz mi ?
50. yeni albüm de akustik orkestra ve kayıt olacak deniliyor..bundan sonra albüm çalışmaları olursa aynı şekil devam etmesini rica ediyoruz....
51. albümlerinde yine 70'li yıllarda olduğu gibi akustik gitar,obua,trompet vb..ağırlıklı orkestra düşünüyor mu ?
52. Hasan genç....Bıdık Murat.....İsmail Tunçbilek... gibi Gencebay tarzı bağlama ikliminde yetişmiş ve Gencebay ustayı örnek alarak bağlamada bir mevkiye gelmiş insanlar var.. albümlerinde en azindan "öğrencileriyle bir araya gelen öğretmen" sloganı ve vizyonu açısından o isimlere albümlerinde bağlama icrasında yer verme gibi bir düşüncesi var mı ?
53. Ben bir şehir efsanesinden söz etmek istiyorum..Allah gecinden versin Gencebay vefat ettiği zaman 8 tane albümü piyasaya çıkarılacakmış..Böyle bir mevzu varmı sorulmasını isterim..
İkincisi bağlama konçertosu hala planlarında mevcutmu?
Üçüncüsü bestlerinin tam tamına sayısı tam olarak kaç adet bestesi bulunmakta söylediği başkasının söylediği ve kimsenin kendinin dahi söylemediği...Kendinin dahi söylemediği besteler varsa bunlar hangileri ve neden piyasada değil?
Özellikle son albümde bir şarkının doğuş aşamasını görüntülü olarak hayranlarına izlettirebilirmi? Örneğin notaya alınışı aranje edilişi studyoda ekibin çalışması kayıt aşaması vs.gibi?
54. Şu an aklıma gelen bir ufak hususta, keşke Orhan Baba bu albümde de enstrüman zenginliği olan bir parçanın enstürmentalinden ufak bir kısmı albüm sonuna koysa.
Eskiden bu uygulama kasette kalan boşlukları doldurmak içindi belki ama bizim için ne kadar önemli olduğunu da bir belirtseniz çok sevinirim..
55. Daha önce sorduğum sorulara bir ilave daha yapacağım.Son yıllarda yaylıalrın ön plana çıkarılıp,rens sazların geriye atıldığını ve dijitalin akustik sounda oranla daha baskın olduğunu görüyoruz.Bu konu bizi üzüyor.Bundan sonraki çalışmalarında sözlü eser,şarkı değil de sadece enstrümantal üzerine yönelmeyi düşünür mü?